ČEFERIN O HULIGANIMA: Ispraznićemo stadion

Aleksandar Čeferin obratio se fudbalskoj javnosti na dan kada je prije sedam godina postao prvi čovjek UEFA-e.

On je za slovenački N1 govorio o ograničenju plata u evropskom fudbalu, uticaju Saudijske Arabije, dok je poseban akcenat stavio na ulogu huligana u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

”O tome puno razgovaramo sa Evropskom komisijom jer smo uvjereni da takvo ograničenje ne bi štetilo konkurenciji, nego bi je ojačalo. U sportu su pravila malo drugačija nego inače. Ako u bilo kojoj branši uvedete limit na plate, to je sigurno ograničenje konkurencije, ali u fudbalu bi bilo suprotno. Bez ograničenja, najbogatiji klubovi će kupovati najbolje igrače i biće manje konkurencije, a to je u fudbalu veliki problem.” rekao je Čeferin.

Osvrnuo se i na sve češće odlaske najboljih fudbalera u Saudijsku Arabiju.

”Mislim da će ova priča sa Saudijskom Arabijom trajati relativno kratko. Već sam nekoliko puta rekao da je to po meni pogrešan pristup razvoju fudbala. Dovođenjem fudbalera koji su praktično završili karijeru u Evropi ne razvijate sport. Kina je isto učinila prije nekoliko godina, ali njihova reprezentacija nije uspjela da se kvalifikuje na Svjetsko prvenstvo.” izjavio je prvi čovjek UEFA-e Aleksandar Čeferin.

Smatra da navijačke grupe imaju određenu moć u fudbalu, pa je spomenuo i svima dobro poznati incident u Atini, kada je ubijen navijač AEK-a.

Čeferin
Foto: Reuters

”Tako je odlučila naša Komisija za bezbjednost takmičenja i ja se slažem s tim. Dinamo Zagreb kao klub uopšte nije bio uključen u postupak. Odluku smo doneli na temelju nalaza bezbjedonosnih službi. U konkretnom slučaju tragičnog događaja, Dinamo kao klub nije ni znao da je ova grupa navijača otputovala u Atinu. To su kriminalci koji su se organizovali, otišli u Atinu dva dana prije utakmice i napravili to što su napravili. Da li bi zaista bilo ispravno kazniti klub i 99,9 odsto nevinih navijača zbog nekoliko idiota koji su sada u zatvoru? Kako je klub mogao znati da su neki huligani i kriminalci u 2 sata ujutro sjeli u iznajmljeni kombi i krenuli prema Grčkoj?” zapitao se Čeferin, pa dodao:

”Budući da ih ima toliko, imaju i političku moć. Mogu uticati na ishod izbora, mogu učestvovati u protestima. Kao što je rečeno, kada se poduzimaju akcije, povezujemo se sa državama. Ako jedna od država ne bude mogla adekvatno reagovati, ako zaštita navijačkih grupa bude prejaka, bićemo prisiljeni da ispraznimo stadion. A to se uskoro može dogoditi nekim klubovima i reprezentacijama. I u ovom slučaju, preostalih 99 posto navijača moraće razmisliti smatraju li prihvatljivim da, na kraju, budu uskraćeni za gledanje utakmice. Računam da će pritisak javnog mnijenja na politiku biti dovoljno veliki da će se zbog toga nešto promijeniti. Većina ljudi nijesu rasisti, nacisti i huligani. Ovi su samo najglasniji. U društvu su negativci uvek najglasniji.” zaključio je Čeferin.