Emilio Nsue igrao 11 godina bez dozvole FIFA

Fudbaler Emilio Nsue, koji je zimus bio najbolji strijelac Afričkog Kupa nacija, akter je velikog skandala FIFA.

Bivši igrač Majorke, Midlzbroa, Birmingema i Tuzle blistao je na šampionatu Afrike sa pet golova.

A upravo to ga je dovelo u epicentar pažnje pa je otkriveno da je Nsue 11 godina igrao za Ekvatorijalnu Gvineju bez dozvole FIFA-e.

Nsue je rođen pre 34 godine na Palma de Majorki u Španiji, za koju je i igrao u omladinskim selekcijama, sve do one do 21 godine.

Odigrao je tri utakmice za Španiju na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina 2009, a jednom je zamjenio Huana Matu u utakmici na EURO za igrače do 21 godine 2011, kada je Španija postala šampion Evrope.

Dvije godine kasnije iz FS Ekvatorijalne Gvineje tražili su od Španije dozvolu da Nsue obuče njihov dres, koju su i dobili, ali FIFA to nikada nije odobrila.

U decembru 2013. FIFA je odbila zahtev da Nsue promjeni sportsko državljanstvo i kao razlog je navela njegovo prekasno sticanje.

Ipak, nekadašnji član bosanskohercegovačkog Tuzla Sitija nastavio je da igrati za afričku reprezentaciju sve do danas, kada mu je to FIFA zabranila na šest mjeseci.

Također, zbog svega je FIFA poništila dvije pobjede Ekvatorijalnoj Gvineji u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. koje su igrane u novembru prošle godine.

Emilio Nsue, photo - twitter, AFCON
Emilio Nsue, photo – twitter, AFCON

U tim utakmicama Nsue je svojim golovima donio dvije pobjede ovoj selekciji.

Nsue je odigrao više od 40 utakmica za reprezentaciju i postigao 23 gola, uključujući pet u januarskom Kupu Afričkih nacija.

Nsue je trenutno član španskog trećeligaša Intersitija kojem je pomogao da ostane u ligi sa 11 golova i dvije asistencije.

Potpuno je nevjerovatno da je FIFA čak 11 godina bila gotovo nijema na sve, a tek sada kažnjava Nsuea nakon što je postao zvijezda Afričkog Kupa nacija.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.