Italija sa provjerenim snagama u odbranu evropskog trona

Reprezentacija Italije braniće od 14. juna do 14. jula tiulu prvaka Evrope koju je osvojila 2020. godine, kada je u finalu nakon penala savladala reprezentaciju Engleske.

No, Azuri su nakon velikog slavlja na Euru, doživjeli pravi debakl u baražu za Svjetsko prvenstvo, pošto se prvi put još od 1958. godine.

Kako se sada čini, postoje dvije moguće teorije o tome šta bi momci koje predvodi Lućano Spaleti mogli da urade na šampionatu Evrope.

Prva je da će se ravnopravno boriti u “grupi smrti” u koju su “upali”, a druga da je neuspjeh tima da se kvalifikuju za Svjetsko prvenstvo samo dodatno rasplamsao vatru u italijanskom fudbalu, te da će podleći pod pritiskom da ne naprave katastrofu kao branioci titule.

PROFIL REPREZENTACIJE

Broj učešća na šampionatima: 9

Najbolji rezultat: titula 1968. i 2020. godine

Najbolji strijelac reprezentacije: Luiđi Riva – 35 golova

Najviše nastupa: Đanluiđi Bufon, 176. utakmica

Kapiten: Đanluiđi Donaruma (golman)

Najveće zvijezde reprezentacije: Lorenco Pelegrini, Đanluiđi Donaruma, Federiko Kijeza.

REGISTRUJTE SE uz promo kod SPORT i prva doza bonusa dolazi odmah nakon toga!

DVA PUTA ZLATNI, ISTO TOLIKO PUTA SREBRNI

Italija ima dugu tradiciju učešća na šampionatima Starog kontinenta, a ove godine će, kao branilac titule, upisati 11. učešće na tom takmičenju.

Azuri su već prve godine kada su uspjeli da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo (1968.) uspjeli da se domognu zlata i to nakon što su u finale savladali reprezentaciju Jugoslavije.

Dva naredna puta se nisu kvalifikovali, a onda su bili domaćini 1980. godine, ali nisu mogli bolje od razočaravajućeg četvrtog mjesta.

Osam godina kasnije vratili su se na pobjednički put, zauzeli treće mjesto, a onda su 2000. i 2012. godine bili drugoplasirani.

Azuri su se 2020. godine okitili zlatnim medaljama, pošto su u finalu savladali Englesku nakon penala 3:2 (1:1).

SPEKTAKL ILI DEBAKL?

Činjenica je da je Italija u paklenoj grupi i da će morati opasno da se potrudi ukoliko želi da preskoči grupnu fazu, ali je olakšavajuća činjenica što tri od četiri ekipe iz grupe nastavljaju dalje, pa im jedan poraz ne bi nanio mnogo štete.

Ekipa, iako prilično mlada, djeluje ujedinjeno, a na veliku sreću većina momaka igra u domaćem takmičenju, nekolicina je postala i šampion sa Interom, pa će imati ogromnu žalju da nastave sa uspjesima i u nacionalnom dresu.

EURO 2024

Povrh svega, samopouzdanje koje Azuri imaju je prilično veliko, pa se tako Spaleti nije pokolebao u svom uvjerenju da bi njegova ekipa mogla uzeti još jednu pobjedu na Evropskom prvenstvu.

Kako je rekao, “Nikad ne zaboravite da smo mi Italija.” Da li bi ovo moglo biti treći put da Azuri odnesu pobjedu na Euru?

RASPORED UTAKMICA

Italija, kao branilac titule, nije dobila lake rivale u grupnoj fazi, već se nalazi u čuvenoj “grupi smrti” (B) sa Španijom, Hrvatskom i Albanijom.

  1. jun – Italija : Albanija , 21:00h
  2. jun – Španija : Italija, 21:00h
  3. jun – Hrvatska : Italija, 21:00h

Postavi odgovor