HENING BERG: Greškom ljekara stigao u Premijer ligu i postao legenda

Legendarni norveški fudbaler Hening Berg otkrio je kako je zahvaljujući neznanju doktora stigao u Premijer ligu.

On je u intervjuu za podkast ‘4-4-2’ otkrio kako je davne 1993. godine neplanski ušao u igru za reprezentaciju Norveške, a nakon toga ga je Keni Dagliš doveo u Blekburn Roverse.

On je Premijer ligu osvojio tri puta, od čega je jedna istorijska sa Blekburnom, a potom još dvije sa ekipom Mančester juanjteda, kada ga je Fergusom preoteo od velikog rivala i doveo na ‘Old Traford’.

”Moj dolazak u Premijer ligu je nevjerovatna priča. Tek sam počeo da igram za Norvešku. Naš štoper Tore Pedersen dobio je snažan udarac u glavu od Jana Rajta. Naš doktor je dotrčao do Torea i pitao ga za rezltat. Englezi su nas razbijali i naš doktor je mislio da vode sa 1:0, a i dalje je bilo 0:0.” prisjeća se Berg.

”Ljekar je mislio da je dobio potres mozga i zatražio od selektora da ga izvede iz igre. Tada sam ušao, a Dagliš me je gledao sa tribina. Poslije mjesec dana dobio sam ugovor od Blekburna a ostalo je istorija.” ispričao je Berg.

Hening Berg
photo: prtscr/tv2.no

U Roverse je stigao u januaru 1993. a tri godine kasnije odigrao je ključnu ulogu u osvajanju prve i jedine titule Blekburna.

Odmah nakon toga Ser Aleks Ferguson dovodi ga na ‘Teatar snova’ i odmah je u sezoni 1997/98 osvojio titulu i bio redovan starter, dok nije stigao Jap Stam.

Takođe, bio je i dio čuvene ekipe koja je 1999. godine osvojila ‘tripletu‘ – Premijer ligu, Ligu šampiona i FA Kup.