Juventus ima novog direktora! Riječ je o računovođi kojeg niko ne poznaje iz svijeta fudbala

Nakon šokantne ostavke Andrea Anjelija, Pavela Nedveda i kompletne uprave Juventusa, za manje od 24 časa torinski velikan dobio je novog rukovodioca – ime mu je Đanluka Ferero

Andrea Anjeli je praktično do juče bio i te kako važna figura u evropskom fudbalu, u Juventusu je bivši, a čovjek koji dolazi na njegovo, predsjedničko, mjesto potpuno je nefudbalska ličnost. Riječ je o Đanluki Fereru, potvrdio je Eksor, vlasnik kluba iz Torina.

Ferero je računovođa, Italijani ističu jedan od najboljih u svom poslu, a bio je i sudski savjetnik za slučajeve koji su se povezivali sa finansijskim malverzacijama i mahinacijama. A, upravo je finansijska stabilnost nepohodna Juventusu – tu se očekuju pravi potezi Ferera koji će, prema pisanju medija na “Čizmi”, angažovati i ljude za sportska pitanja – spekuliše se od dolasku legendarnog Alesandra del Pjera.

Novinari ističu da je ostavka Andree Anjelija i cijelog Upravnog odbora posljedica dokaznog materijaka koji su skupili državno tužilaštvo Torina, kao i tijela koja kontrolišu rad pravnih lica kvotiranih na berzi i tijela koja kontrolišu ispravnost rada fudbalskih klubova – to su “Consob” i “Covisoc”. Na osnovu pomenutih dokaza, očekuje da još i prije Božića bude podignuta optužnica protiv Anjelija i još 16 osoba, proces će početi vjerovatno sljedećeg proljeća, a tužilaštvo će ih teretiti za seriju krivičnih djela: lažiranje posljednja tri završna bilansa, lažnih komunacija nadlženim tijelima, insajder trejdinga…

Članovi Upravnog odbora na čelu sa Anjelije ovim potezom su izbjegli mogućnost da trenutno završe u zatvoru, a u međuvremenu su ostali i bez podrške vlasnika kluba Džona Elkana. Imenovanje Ferera na mjestu predsjednika kluba, te Mauricija Skavina kao generalnog direktora ukazuju na ozbiljnost krize u kojoj se nalazi italijanski gigant. Skavino i Ferero su ljudi koji dolaz iz najužeg okruženja Elkana što potvrđuje da vlasnik ima i želju da preuzme totalnu kontrolu kluba.

andrea anjeli
Naslovna strana Gazete, najuticajnijeg sportskog lista u Italiji, povodom odlaska Anjelija i Nedvedva iz kluba, FOTO: Facebook

Prvi zadatak pomenutog dua biće da srede haos u poslovnim knjigama koji su napravili Anjeli i saradnici zbog čega će i završiti u sudnici sljedeće godine. Anjeli, sada već bivši predsjednik Juvea, rizikuje odlazak u zatvor, a klub novčanu kaznu, pa čak i izabcivanje iz Serije A.

Ostavka Anjelija nije presedan, znajući da se desila i prije 31 godinu, ali zbog totalno drugačijih motiva, jer advokat Đani Anjeli tada nije bio zadovoljan poslovanjem i rezultatima Juventusa, raspustio je Upravni odbor u kojem je bio i njegov sin Edoardo.

Italijanski mediji ističu da je početak kraja Andreinog Juventusa bilo angažovanje Kristijana Ronalda i udaljavanje od kluba Bepea Marote. Tužioci su navodno pronašli tajni ugovor između kluba i Ronalda kojim se Portugalcu garantuje prethodno dogovrena zarada i pored javnog objavljivanja da su svim igračima “bjankonera” skresane plate tokom pandemije koronavirusa. Anjeli je uz to napravio i kobne greške oko televizijskih prava, izgubio velikog prijatelja i kuma prvog čovjeka UEFA Aleksandra Čeferina zbog ideje o formiranju Superlige…

Bez obzira što je Elkan okrenuo leđa Anjeliju ne može se reći da u posljednjih nekoliko godina nije pokušavao da spase klub upumpavanjem sa čak 700 miliona eura u kasu Juventusa.

Generalni direktor Mauricio Arivabene ostaje na funkciji, privremeno, kako bi se nastavilo redovno funkcionisanje kluba.

Kada je konkretno sportski dio u pitanju Masimilijano Alegri ostaje šef stručnog štaba, a Federiko Kerubini na mjestu sportskog direktora.