Kuba bez IJEDNE pobjede došla do četvrtfinala 1938.god!?

Kuba se spletom čudnih, političkih, okolnosti našla na Svjetskom fudbalskom prvenstvu daleke 1938. godine. Tada i nikad više (za sada).

Ova karipska zemlja poznata je kao odbojkaška nacija, a nacionalni sport je, svakako, bejzbol, koji su amerikanci prisvojili.

Odlazak na Mundijal 1938.godine bio je splet nesrećnih i (pre)srećnih okolnosti. Kuba se našla u kvalifikacionoj grupi Sjeverne i Srednje Amerike sa reprezentacijama: Meksika, Kostarike, SAD, Kolumbije, Surinama i El Salvadora. Sve reprezentacije su, vjerovali ili ne, ODUSTALE od kvalifikacija, pa se ostvario plasman na Mundijal bez ijednog odigranog meča.

1938
Kubanske novine na naslovnoj stranici donjele su plasman svoje reprezentacije u četvrtfinale

Zbog odustajanja popriličnog broja reprezentacija (Španija je bila u građanskom ratu) odlučeno je da se ne igraju grupne faze takmičenja već da odmah startuje nokaut faza.

U osminifinala Kubu je potcjenila selekcija Rumunije. Nakon 90 minuta igre rezultat je bio 2:2, a poslije dva produžetka 3:3. Tada se pobjednik nije odlučivao jedanaestercima već bacanjem novčića, a kubanci su i tu bili talični (izabrali su PISMO), pa su prošli u četvrtfinale!

1938
Kapiteni Švedske i Kube

Dalje, ipak nisu mogli. Naletjeli su na vrlo ozbiljnu selekciju Švedske koja ih je deklasirala sa 8:0!

Kuba se poslije ovog Mundijala nikada više nije kvalifikovala za planetarnu fudbalsku smotru niti su bili blizu, a takođe jedina su selekcija koja je do četvrtfinala stigla tako da nije ostvarila nijednu pobjedu ni u kvalifikacijama niti na samom prvenstvu.

Titulu prvaka 1938. godine u Francuskoj osvojila je, ponovo, Italija, pobjedivši sjajnu Mađarsku sa 4:2. Brazil se okitio prvom medaljom, bronzanom, pošto su u meču za treće mjesto savladali Švedsku.

8 Komentara

  Ah ta politika!

  Tada i nikad vise

  Nikad nisam cuo ovako nesto.

  To je moglo tada i nikad vise.

  nisam znao za ovaj podatak, ovo se danas ne moze desit

  Ovo je bilo nekad davno tesko opet

  Hahaha. Imali su vise srece nego pameti.

  Kako ih je to tada trefilo, zanimljivo

Komentarisanje nije dozvoljeno.