Mančester siti najavio tužbu protiv Premijer lige

Mančester siti je preduzeo pravne korake protiv Premijer lige, što prijeti da se pretvori u ozbiljan sukob dvije strane.

Šampion Engleske i dalje čeka na ishod po pitanju 115 optužnica za kršenje pravila o finansijskom poslovanju u periodu od 2009. do 2017. godine, u slučaju koji bi mogao da eskalira.

Očekuje se da saslušanje bude u novembru i trajaće šest nedjelja, ali u Sitiju ne miruju i planiraju kontra tužbu.

Kako prenosi “Tajms”, Siti će tužiti Premijer ligu zbog primjene zakona o Udruženim transakcijama stranaka (APT) za koje tvrde da su nezakonite. Očekuje se da saslušanje tim povodom počne 10. juna.

Pravila koja su uvedena u decembru 2021. godine napravljena su kako bi obezbjedile regularnost takmičenja sprječavajući top klubove da naduvaju komercijalne ugovore sa kompanijama koje su povezane sa njihovim vlasnicima.

U dokumentu od 165 stranica, advokati Sitija tvrde da su pravila odobrena od strane rivala kako bi smanjili njihov uspjeh na terenu i sve su okarakterisali kao “tiraniju većine”.

Klub je takođe optužio Ligu za “diskriminaciju protiv vlasnika iz Zaliva”, pošto su pravila uvedena nedugo pošto su Njukasl preuzeli vlasnici iz Saudijske Arabije.

Takođe, “građani” tvde da su pravila skovana da “svjesno imaju namjeru da uguše komercijalne slobode određenih klubova u posebnim okolnostima i na taj način uskrate ekonomsko takmičenje.

Uspije li Siti sa tužbom, rivalski klubovi će svakako moći da se žale da će time biti uništena regularnost takmičenja u Premijer ligi, jer će to omogućiti bogatim klubovima da troše neograničena sredstva na infrastrukturu i igrače bez ikakve kontrole.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.