MARTIN FENIN: Sa fudbalskog travnjaka do oktagona

Nekadašnji fudbalski reprezentativac Češke i legenda Ajntrahta iz Frankfurta, Martin Fenin, uskoro će fudbalski teren zamijeniti oktagonom.

Tridesetpetogodišnji Fenin odlučio je da se oproba u MMA, gdje će debitovati nešto kasnije ove godine u Njemačkoj.

Kao fudbaler prvi put je primjećen kada je igrao sjajno na Svjetskom prvenstvu za fudbalere do 20 godina još 2007. godine u Kanadi.

Tada je sa Češkom stigao do finala, gdje je i postigao vodeći pogodak, ali su ‘gaučosi’ preko Aguera i Zaratea ipak stigli do preokreta.

Ponikao je u Teplicama, gdje je igrao u tandemu sa Edinom Džekom. Nakon pomenutog Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina, dobio je ponudu od Juventusa, ali ipak se odlučio da pojača redove Ajntrahta zbog veće minutaže. U tom trenutku bio je najskuplje pojačanje u istoriji velikana iz Frankfurta.

Ipak, tada su počeli i njegovi problemi – više puta je suspendovan zbog alkohola, boravka u javnim kućama, pa je njegova karijera krenula niz brdo.

Za prvi tim Češke upisao je samo 16 nastupa i postigao tri gola.

Prije dvije godine prvi put je progovorio o svojim mentalnim problemima i njegovoj borbi sa alkoholom. Nakon priznanja, stigla je i MMA ponuda.

‘Kada sam stigao kući rekao sam svojoj ženi da imam ponudu da postanem MMA borac, a ona je rekla da bih bio lud ako to ne probam jer je baš zanima da li i dalje imam to u sportsko u sebi. Zbog nje sam i prihvatio taj izazov. MMA treninzi su mnogo teži nego fudbalski, ali se polako navikavam i počinjem da uživam u svemu tome. Jedva čekam da uđem u oktagon da vidim kako ću se tamo snaći.’ rekao je Martin Fenin.