NA DANAŠNJI DAN: Preminuo prvi selektor engleske fudbalske reprezentacije

Na današnji dan, 2002. godine preminuo je prvi selektor engleske fudbalske reprezentacije, Volter Vinterbotom.

Čovjek koji je 16 godina (1946-1962) predvodio selekciju Gordog Albiona ostaće upamćen kao prvi, najmlađi i naduži selektor Engleske.

Na klupu Gordog Albiona došao 1946. godine, bez prethodnog menadžerskog iskustva, a pod njegovim vođstvom ova reprezentacija odigrala je 139 utakmica.

Svoju karijeru završio je sa pozitivnim bilansom od 78 utakmica, 33 remija i 28 poraza.

Najteži poraz doživjeli su od selekcije Mađarske kada je popularna “laka konjica” predvođena Ferencom Puškašom slavila rezultatom 6:3.

Bio je to jedan od šest poraza na “Vembliju” u 16 godina karijere najstarijeg eneglskog fudbalskog menadžera.

Britansko prvenstvo osvajao je u 13 od 16 sezona.

Na Svjetskom prvenstvu vodio je reprezentaciju sva četiri puta, a dva puta je stizao do četvrtfinala što mu je najveći uspjeh.

Treba nagalsiti da Vinterbotom nije mogao da odlučuje koji će fudbaleri igrati na utkamici jer je do tada bila praksa da ekipu bira poseban komitet Fudbalskog saveza Engleske.

Klupu reprezentacije napustio je 1962. godine i mjesto ustupio legendarnom Alfu Remziju.

Prije dolaska Alfa Remzija, koji je Englesku doveo do titule svjetskog šampiona, 1966. godine, Vinterbotom se zalagao kod Fudbalskog saveza Engleske da menadžer mora da ima isključivu kontrolu nad utakmicom i da engleski fudbal mora da se promijeni kako ga zemlje iz Evrope i Južne Amerike ne bi sustigle.

Engleska je pod njegovim vođstvom prvi put gostovala Argentini, Brazilu, Čileu, Danskoj, Meksiku, Peruu, Portugalu, Sovjetskom Savezu, Sjedinjenim Državama i Urugvaju.

Najubjedljiviju pobjedu ostvario je 1947. godine kada je Gordi Albion savladao Portugal rezultatom 10:0.

Kasnije se posvetio menadžerskim kursevima koji su polagali poznata imena engleskog fudbala od kojih se izdvajaju Bobi Robson, Ron Grinvud…

Preminuo je na današnji dan, u 88. godini posle operacije i borbe sa teškom bolešću.