CROATIA 2024 – Zatišje pred buru

Samo dan nakon velike pobjede nad Francuzima, naša selekcija ulazi u novi set priprema za još jedan veliki meč. Samo naizgled je to ”day-off”, a u suštini pravo malo zatišje pred buru.

Oporavak igrača i u fizičkom i u emocionalnom smislu, priprema taktike za sjutrašnji meč, sastanci i video analize. Mnogo toga zaista stane u jedan netakmičarski dan na prvenstvu. Istini za volju, za takve dane živimo, zbog takvih dana treniramo i takvi dani su smisao našeg postojanja.

Vjerovatno tek nakon (ne)prespavane noći postajemo svjesni koliko je važna jučerašnja pobjeda. Mnogo toga smo izrekli nošeni emocijama i dramom koja nas je izbacila kao pobjednike, ali oni pravi utisci su vjerovatno tek danas u nama i među nama. Ne bježimo od toga da smo bolja ekipa, da smo ekipa koja je bila favorit za pobjedu, te da smo uoči meča imali definitivno veći motiv. Uz to, imali smo i veći pritisak, imali smo imperativ da slavimo, ali je jednako istina i to da smo savladali ekipu koja je bila bolje plasirana od nas na dva prethodna velika takmičenja.

Pobjeda u takvom duelu nas je najviše rasteretila na psihološkom planu, i sada mnogo mirnije ulazimo u važne mečeve koji slijede. Spoznaja da smo vjerovatno izbjegli najteži put na ovom prvenstvu nas čini dovoljno relaksiranim da igramo najbolje što možemo, a da sav pritisak koji osjećamo bude onaj pozitivni. Radost igranja i mogućnost rušenja velikog protivnika, jedine ekipe koja je u ovom olimpijskom ciklusu osvojila medalje na svakom velikom takmičenju, što uključuje dva Svjetska i i jedno Evropsko prvenstvo.

albero munariz

Španija je ekipa po ukusu autora ove kolumne, sa mnogo nekih karakteristika koje su onako knjiške, željene iz perspektive teoretičara koje se bave sportom. Vjerovatno ih te karakteristike i čine tako moćnima i jakima. Naime, riječ je o ekipi koja je sastavljena mahom od igrača iz jednog kluba, Barselonete, koja je jedan od najvećih klubova na svijetu. Par važnih igrača iz Sabadelja i ubojiti Alvaro Granados, uzdanica Novog Beograda. Tako imamo epilog da najveći broj igrača iz Španije trenira zajedno cijele godine, živi zajedno i zajedno pobjeđuje u domaćem šampionatu i Ligi Šampiona.

To je svakako komparativna prednost u odnosu na najveći broj drugih reprezentacija, uključujući i našu, koju čine mahom internacionalci sa raznih krajeva svijeta. Veliki kvalitet Španije je jasna hijerarhija unutar ekipe, podjela uloga, sa naglašenim liderstvom veterana Felipe Peronea. Felipe Perone je ikona svjetskog vaterpola, prva violina reprezentacije Španije i kad god bi igrali meč sa njima, jedna od lijepih okolnosti je ta što ćemo uživati u novoj vaterpolo predstavi jednog takvog asa.

albero munariz
Orange pictures / WPSCG

Perone naravno nije jedini igrač top kvaliteta u ovoj selekciji. Već pomenuti Alvaro Granados je jedan od najboljih napadača svijeta, a ništa manje opasan nije ni Alberto Munariz. Pored njih, tu su izuzetno dobri igrači poput Sanahuje, Larumbea, Tahulja, dok je na golu vrlo dobar mladi Agire. Sve te konce na jednom mjestu drži selektor David Martin, za koga se na prvi pogled može konstatovati da je dobro povezan sa svojom ekipom, te da svi zajedno čine jednu dobru i homogenu cjelinu, prožetu izuzetnim vaterpolo kvalitetom.

Upravo takvi protivnici često znaju biti najbolja motivacija za našu selekciju. U takve mečeve ulazimo rasterećeno i motivisano, pa po pravilu pružamo partiju sa dosta borbe i energije. U prethodne dvije godine, protiv selekcije Španije smo odigrali čak 6 puta. Poraženi smo 2 puta tijesno na Svjetskim prvenstvima (1/4 finale Budimpešta i grupna faza Fukuoka), 3 puta u Svjetskoj ligi (2 puta u Podgorici i jednom nakon penala u Strazburu), dok smo jednom slavili na turniru u Njemačkoj. Svaki od pomenutih 6 mečeva je nosio naboj i neizvjesnost i detalji su odlučivali pobjednika.

Upravo se priprema naše selekcije bazira na tome da prigrabimo što je moguće više takvih detalja. Da budemo motivisani i odlučni, puni vjere da nam pobjeda protiv najvećih selekcija svijeta pripada. Jer ako želimo biti vrh, moramo nekoga sa toga mjesta i skinuti. Španija zvuči kao dobar izbor.