MERIDIAN SPORT U FUKUOKI – Borba na život i smrt

Prvi dio takmičenja, onaj bezazleniji, je prošao. Epilog grupne faze misije je pobjeda i dva poraza, što našu selekciju pozicionira na trećem mjestu u grupi D, te implicira susret sa selekcijom Hrvatske u osmini finala. Žrijeb nam i nije bio naklonjen pa se u tamnom scenariju može desiti (vjerovatno po prvi put u istoriji prvenstava) da je jedna reprezentacija takmičenja završila uzastopnim porazima od aktuelnog svjetskog, olimpijskog i evropskog prvaka. Tu naravno treba biti realan pa naglasiti da ni aktuelni olimpijski ni evropski prvak nijesu u ritmu u kom su bili u momentu osvajanja tih titula (Srbija je u procesu smjene generacija, a Hrvatska je taj podvig napravila na domaćem terenu).

Ovaj 22. jul je relativno miran, priprema za sve ono što nas očekuje u osmini finala. Nakon fizički i emocionalno iscrpljujućeg dana, naši momci su dobili slobodno jutro u odnosu na plivačke i vaterpolo obaveze, kako bi se bolje regenerisali i spremili za Dan D. U poslijepodnevnim časovima je odrađen jedan trening, na kom su se dotezali detalji koji mogu donijeti prevagu u sjutrašnjoj utakmici. Osnovna ideja ovog dana jeste da se napune baterije, posebno u onom emocionalnom smislu, iz kog se na kraju krajeva crpe motivacija, potom energija i na kraju performansa.

Reprezentacija Hrvatske jeste moćna, dobro selektirana, sa brojnim i jakim stručnim štabom ali definitivno je to da ne ulaze u sjutrašnji meč bez respekta prema našim igračima, obzirom da znaju koliko Crna Gora može biti neugodan rival. Hrvatska je zapravo jedina reprezentacija iz Top 8, sa kojom se nijesmo susreli na svim većim takmičenjima u prošloj i ovoj godini (Svjetska liga u Podgorici uključujući i završni dio u Strazburu, Svjetski kup u Podgorici, Evropsko prvenstvo u Splitu i Svjetsko prvenstvo u Budimpešti). Vjerovatno je još u glavi izbornika Tucka preokret naših ajkula sa evropskog prvenstva u Budimpešti iz 2020. kada su preranim ”slavljem” ispustili bronzanu medalju.

Budimpešta

Bez obzira što je Hrvatska favorit u ovom duelu, očekuje se tvrd meč i borba do poslednje lopte. To je draž eliminacione faze, obzirom da plan b ili repasaž ne postoji. Svaki poraz znači takmičarsku smrt i krah onih najljepših snova. Sve što je urađeno u grupnoj fazi je samo borba za ”pol” poziciju i jedna velika priprema za veliki rasplet. Koliko smo moćni, koliko možemo da se podignemo nakon pada u kom smo sami sebi noge sapleli, pokazaće taj dugo čekani, 23. jul.

Za kraj ovog dnevnika i par aktuelnosti iz same Fukuoke, mimo dešavanja iz vodenih sportova. Vrijeme se već par dana stabilizovalo, relativno je vedro i to je povod da se vide u cjelosti spomenici u vodi koji su veoma česti u ovoj državi. U kišnom periodu, moguće je vidjeti samo dio tih spomenika, jer njihov većinski dio leži u vodi.

Budimpešta

U Japanskim školama redovno teče nastava, atipično za naše podneblje gdje je već više od mjesec dana ljetnji raspust. Još jedan kuriozitet se odnosi na nošenje zaštitnih maski koje su zaostavština globalne pandemije. Maske se nose jako često i na svim mjestima, čak i u bizarnim momentima. Naime, u Kašivazakiju i Fukuoki civili nose maske u automobilima, čak i kada su sami. Kod taksista je to vjerovatno pravilo, jer nema taksista koji voze bez zaštitnih maski. One se nose i prilikom pješačenja, čak i prilikom rekreativnih aktivnosti kakve su trčanje ili vožnja bicikla.

Posebno atraktivni su automobili koji se vode u Japanu. Potpuno atipični za naše podneblje i možemo se našaliti pa reći da je praznik kada ovdje ugledamo brendove kakvi su Mercedes, Audi, BMW. Ti automobili koji se voze po Japanu su jako često visoki, a uski i kratki. Skoro pa da možemo reći da su to pokretne kockice. Naravno da ima i komformnijih varijanti, ali stiče se utisak da je u Japanu sve podređeno praktičnosti i svrsishodnosti. Vjerovatno zbog toga, Japan je tu gdje jeste, jer luksuz nije na vrhu liste životnih vrijednosti.

2 Komentara

    Veoma vazan mec, moraju biti potpuno koncenzrisani.

    Nije bas na zivot od smrt ali svakako je utakmica od velikog znacaja

Komentarisanje nije dozvoljeno.