JAM MADAR #41 – Povratak ''odbjeglog sina''

Košarkaški klub Partizan je u prošloj takmičarskoj sezoni pisao i živio bajku. Jedan od onih koji su ušli duboko u srce navijača sa južne tribine je bio . Mladi Izraelac je kupio crno-bijele energijom, frenetičnim pristupom i zalaganjem od prvog do poslednjeg minuta.

Kroz sezonu je izrastao u jednog od najboljih igrača u Evropi, a posebno se pamte njegovi sjajni potezi u duelima sa komšijama sa Malog Kalemegdana. Zbog svega toga, njegov odlazak je posebno zabolio pristalice Partizana.

Kako to često bude u sportu, dobre partije jednog tima postanu mamac za najveće klubove, one čijim finansijskim ponudama je teško parirati. Partizanu je tokom ljetne pauze prijetilo to da ostane bez okosnice tima, jer su u kratkom vremenskom roku tim napustili Matijas Lesor i Dante Egzum. Zek LeDej i Kevin Panter su maltene bili otpisani, a uz odlazak Papapetrua, Džejms Naneli i Jam Madar je trebalo da postanu nosioci novog talasa. Međutim, desilo se nešto potpuno neočekivano. Kapiten Panter i Zek LeDej su produžili vjernost Partizanu, a onaj za koga se najviše vjerovalo da će ostati, Jam Madar je otišao u Istanbul i pojačao Fenerbahče, tim koga sa klupe predvodi kum Željka Obradovića, Dimitris Itudis.

dante egzum

Cjelokupan slijed događaja je uslovio ”rat” između Partizana i Miška Ražnatovića, koji je u svojstvu menadžera Jama Madara, vjerovatno i najodgovorniji subjekt za ovaj transfer. Vrlo brzo, navijači Partizana su se okrenuli protiv svog doskorašnjeg ljubimca i ljubav se transformisala u snažan animozitet. Odnos Partizana, crno-bijele armije navijača sa jedne strane i Jama Madara sa druge strane je ponovo došao u žižu javnosti u trenutku kada je Partizan ugostio Fenerbahče u sedmom kolu ovogodišnjeg izdanja Evrolige.

Popularni Grobari su spremali vatren doček svom nekadašnjem ljubimcu, spremni da mu pri svakom kontaktu sa loptom pokažu koliko ne praštaju ono što smatraju izdajom. Za sve nas koji sport pratimo i iz drugih pobuda koje nijesu isključivo navijačke bilo je posebno interesantno kako će košarkaški reagovati Jam Madar na toliku količinu pritiska i da li će njegova performansa biti na odgovarajućem nivou.

Sam meč je donio sve ono što je i očekivano. Dramu, neizvjesnost i gomilu zvižduka upućenih mladog izraelskom košarkašu. Partizan je nakon preokreta slavio rezultatom 85:84, a Jam Madar je bio jedan od ”tragičara” meča. Ne može se reći da je odigrao partiju ispod svakog nivoa, ali u ključnim momentima je popustio pod pritiskom i napravio par pogrešnih poteza koji su vjerovatno prelomili pobjednika. Statistički gledano, siromašan učinak za skoro 28 minuta odigranih u tom derbiju. Svega 2 postignuta poena, šut iz igre 1 od 5, indeks korisnosti 4, dok je rubrika +/- iznosila -5.

dante egzum

Ono što je dalo pečat njegovoj partiji jeste izgubljena lopta i promašen šut u poslednjem minutu, što je definitivno prelomilo pobjednika. Iako je to nešto što se u sportu može desiti bilo kome, indikativno je da je to u ovom meču bio upravo Jam Madar.

Ova priča zapravo ima svoj smisao jer je tipičan primjer kako se mladi sportisti ponašaju pod pritiskom koji je mnogo veći nego što su njihovi psihološki kapaciteti. U psihologiji sporta postoji nešto što se zove Nivo aktivacije i riječ je o nivou uzbuđenja koje pojedinac nosi sa sobom u takmičarskom procesu. Pravilo kaže da što je uzbuđenje veće, to će performansa biti veća, ali sve do jedne granice. Kada se pređe granica tog uzbuđenja, koja je za svakog čovjeka različita, završava se porast u performansi, a počinje dramatičan pad, ili ono što običan gledalac zove raspadom sistema.

U ovom slučaju, vrlo je vjerovatno da je tolika količina pritiska sa tribina izrodila emociju i uzbuđenost koja prelazi tu imaginarnu granicu, pa je u odlučujućim momentima Madar griješio i promašivao. Vjerovatnoća da je upravo o tome riječ raste obzirom da je riječ o vrlo mladom igraču koji nije stigao izgraditi mehanizme odbrane od ovakvog pritiska ili još važnije, nije naučio kako da negativnu energiju transformiše u pozitivnu, a samim tim i dobru performansu.

Par stvari je potpuno izvjesno u čitavoj priči. Navijači su napravili dobar posao, Partizan je pobijedio, a Jam Madar ima na čemu da uči. Da li i naučiti, možda će uskoro pokazati neki novi meč u Beogradu, u bitci za F4.