Luis Suarez – priručnik za preživljavanje!

je po mnogima bio spreman za ligu veterana, kada je na početku fudbalske sezone varao na ispitima italijanskog jezika da bi uhvatio italijanski pasoš i transfer u Juventus. Na kraju fudbalske sezone opet je jedan od najuticajnih fudbalera u svijetu fudbala, kao što je bio neke 2015. kada je u fenomenalnoj Barseloni bio bolji od ostalih, pametniji, brži, jači, snalžljiviji, čak i od Mesija. Luis Suarez je priča i o varanju i suzama, ali i o titulama. Njegov CV je prepun otisaka zuba na tuđim ramenima, ali i fudbalskim majstorijama koje će se pamtiti.

Luis Suarez jedan je od najbriljantnijih fudbalera svijeta. Poslije Mesija i Ronalda, u jednom periodu svoje karijere, vjerovatno najbliži bronzanoj medalji u toj disciplini. Dok je njegova zvijezda padala, a pojavljivali se mlađi, brži, ali nikako spretniji, fenomenalni dribler, spreman da na vlažnoj maramici izludi makar dvojicu defanzivaca, lucidni asistent, vragolasti realizator sa uvijek novom idejom u džepu za postizanje pogodaka, padao je u sijenku, kasao prema horizontu karijere kao Talični Tom.

Luis Suarez je bio uvijek spreman da posluži kao uzor mladim napadačima kada pogledate na koji način izvodi visoki presing. Sa radnom etikom koja se graniči sa voljom kenijskih atletičara koji treniraju bosi, uz prisustvo lavova i geparda. Onda se malo umorio, ubucio, u Barseloni nijesu stvari bile posložene kako treba, nije bilo korbača i krotitelja lavova, pa su dugo i uporno navijači katalonskog kluba, sa pravom ili bez u njega upirali prstom, jer Buskets i Pike jednostavno nije imali toliko procenata masti u tijelu.

Nije bilo teško od Luisa Suareza napraviti krivca, jer je on takođe i folirant, simulator, optužen i kažnjen zbog vrijeđanja na rasnoj osnovi, umije da udari na kvarno, a stigao je da u dosije upiše i ujedanje rivala. Ne jednom. Idemo redom, po značaju, nakon koškanja sa Ivanovićem u kaznenom zbog navodnog laktanja, Suarez je iskoristio šansu da se iz zagrljaja srpskog reprezentativca otme koristeći jako zdrave jedinice i dvojke, koje su se zarile u biceps štopera Čelsija. Suarez je tako vrijedno iskoristio donju i gornju vilicu koju obično koristi za izgovaranje uvreda prema sudiji i pomoćnicima.

Nije to Luisu prvi put. U derbiju holandskog šampionata ujeo je i Otmana Bakala iz PSV-a, klub i savez odcijepili su kaznu od osam mečeva neigranja. Ajaks je elegantno prihvatio ponudu Liverpula od 23 miliona eura i Suarez više nije igrao za tim iz Amsterdama. Na ovaj incident brzo se zaboravilo jer je Luis promjenio zemlju, klub, a njegov start u crvenom dresu Liverpula je bio i više nego impresivan. Po prvi put u istoriji Liverpula, sve se vrtjelo oko jednog fudbalera i njegove mogućnosti da rivalima nanese štetu. 

Suarez je ujeo i najvećoj sceni, jer SP je upravo to. Tada je svoje jake zube iskoristio da se osveti Kjeliniju zbog njegovog beskompromisnog stava prema svim napadačima, jako, pa šta ko ponese. Đorđo je sigurno uradio mnogo toga prije nego je Suarez krenuo da uzvraća, koristeći sve tajne defanzivaca širom svijeta, ali kad se stanje uma suzi, što je čest slučaj u životopisu Suareza, onda se ne biraju sredstva. Kažu psiholozi, mehanizam nastao u djetinjstvu, ukoliko se ne tretira, ostaje do kraja, a vadi se kao adut iz rukava kada se neko osjeća ugroženo, kao instinkt za preživljavanje.

Luisov CV je upravo to, priručnik za preživljavanje, prepun je čemera, tuge i bola. Odrastanje u siromašnoj porodici, na asfaltu, kao dijete razvedenih roditelja, kao četvrti od sedmoro braće, dovelo je do toga da sa samo 15 godina ”nabode” sudiju glavom. Nešto kasnije, treneri mlađih kategorija Nacionala, vidjeli su ga pijanog, sa umotanom flašom alkohola u papirnoj kesi, kako ”krstari” ulicama Montevidea. Suarez je dobio izbor. Prilično lak, jer je njegov fudbalski talenat već tada bio nemjerljiv.

Groningen, Ajaks, Liverpul. Od momenta kada je skaut došao da gleda nekog drugog, a zapazio upravo Suareza, do trenutka kada je ugrizao Ivanovića, Bakala ili Kjelinija, Urugvajac je bio tvrd orah, voćka čudnovata. Njegov temperament je neobjašnjiv, teško se može svrstati u neku od kategorija, uvijek je nepredvidljiv, što u krajnjem skoru može da ga učini i specijalnim, govorio je Marko van Basten. Martin Jol mu je dao kapitensku traku, smatrajući ga liderom. Voljeli su ga i mrzjeli podjednako. Saigrači, navijači. Odlazio je uvijek u suzama, voljen, mažen i pažen.

Takav Suarez je od klubova u kojima je bio uvijek tražio da bude uljuljkan i ušuškan, da bude u svojoj komfornoj zoni, da igra fudbal i da se igra sa defanzivcima, da zaboravi na aveti prošlosti, težak život, besane noći, gledanja u plafon, snova o svjetskoj slavi, popularnosti, sreći kada postigne gol, sreći kada njegovi pobjede, osvoje trofej. Stanje uma se teško kontroliše, nekada odluta u podsvjesno, instiktivno, pokrene se da pronađe izlaz, samo od sebe.

Takvo stanje uma je imao Luis kada je na kraju prošle sezone otpušten iz Barselone, iako je zvanično prešao u Atletiko iz Madrida. Prije toga je otišao u Italiju, rekli su mu, sve je u redu, još samo ovo, moraš da dođeš, da se pojaviš, neka baba ti je sigurno bila Italijanka, još samo ovaj formalni dio, ćao, avanti, bonđorno, kome stai, pola sata života ćeš posvetiti tom testu iz babinog jezika i popodne idemo da potpišemo dvogodišnji ugovor sa Juventusom, igrao si sa Mesijem, sad ćeš sa Ronaldom.

Sreća je navijača Atletika danas da u Italiji nijesu svi baš navijači tima iz Torina i da je nekom bilo jako stalo da se to i ne desi. Umjesto u crno-bijelom dresu, završio je u crveno-bijelom, Atletiko mu je dao izlaz, a on njima titulu. Talenat Žoao Feliksa je veliki, potencijal do plafona, ali Ćolu je trebao neko ko je spreman i da ujede da bi se došlo do titule. Luis se uključio na šteker na kojem je pisalo ponos + inat, a u glavi su mu se sastavile sinapse po kojima je još jednom u životu bio odbačen.

Urbana je legenda da su dječaka Luisa iz kuće izbacivali na ulicu i teren, da ne bio ‘’otimao’’ iz frižidera, jer je imao gladne oči. Takav Luis se pojavio u dresu Atletika, gladan da dokaže da nije za bacanje, otpuštanje, odricanje. Jednog dana, bio je Mesijev prijatelj, zadužen za akciju spašavanja urušenog povjerenja izmađu Lea i uprave, drugog dana, višak, prekobrojan. Tada se otvorila još jedna lekcija iz priručnika za preživljavanje, poljubio je svoju djevojku iz tinejdžerskih godina, koja mu je kasnije postala žena, poljubio je svoju djecu i otišao u rat.

Iz rata se vratio uplakan, sa suzama, ne zato što je izgubio, ne zato što nije pobjedio, ne zato što nije potvrdio klasu i moć u kaznenom prostoru, nego zato što je još jednom isključio svoj priručnik za preživljavanje. Tada, ali samo tada, potpuno svjestan da je u komfornoj zoni, voljen, mažen i pažen, suzama je dokazao da je moćno ljudsko biće spremno da u sebi nosi mnogo toga, a da okolini servira ono što može u skladu sa svojim stanjem uma.

Luis Suarez je uzoran partner, požrtvovan i posvećen otac i jedan od najboljih fudbalera svijeta u poslednjih dvadeset godina. Role model za sve klince koji su morali da grizu, od iverice za doručak, do ramena defanzivaca, da bi uspjeli. Neke stvari ne mogu se opisati riječima, niti ljudima koji kroz te iste stvari nijesu prošli. Zato, neki od nas shvatamo, neki i ne, njegov iskorak da uradi sve, da bi se vratio u svoju komfornu zonu. Priručnik za preživljavanje pišeš sam i uvijek ostaviš još nekoliko praznih stranica.

https://www.youtube.com/watch?v=BNVK-b9GcoQ

4 Komentara

    Velika greška Barse je odbacivanje Luisa Suareza koji je jedan od najboljih igrača tog kluba od njegovog dolaska u Barsu naravno. Taj Luis Suarez je vrhunski igrač i sposoban je pružati najbolje partije, i niko ko gaji ozbiljan napadački fudbal ga se ne bi odrekao

    Paklen igrac medju pet najboljih spiceva u svijetu… Zasluzuje svo postovanje !

    Odlican napadac, veliki je doprinos imao za Atletikovu titulu.

    Velika Barsina greska je sto su prodali Suareza . Dokazao je da moze jos da igra na vrhunskom nivou i da daje golove.

Komentarisanje nije dozvoljeno.