Croatia 2024 - Pobjeda u drami!

Prvi takmičarski dan je gotov! Pobjeda na otvaranju protiv neugodnih Francuza. Pobjeda koja otvara mnoga vrata i koja je u ovom trenutku za nas najveća na svijetu. Za laike, ovo je bio samo još jedan meč protiv ekipe koja je u poslednjem periodu jako često igrala dobar vaterpolo i u nekoliko navrata zakinula velike favorite. Za sve nas koji živimo u reprezentaciji, ovaj meč je imao poseban značaj. Meč koji se nije smio izgubiti, posebno zbog daljeg toka turnira, u novom formatu takmičenja.

Dan je u našem taboru počeo onako kako je to uobičajeno – treningom. Na zvaničnim takmičenjima vremena za trening ima vrlo malo. U ovom konkretnom slučaju to su treninzi od 60 minuta što uključuje i razgibavanje i zagrijavanje. Kako dubrovački bazen nema tzv. “warm-up pool”, sve se odigrava na glavnom i to u velikoj mjeri remeti sveukupnu organizaciju i smanjuje manevar ekipama. Stoga, vremena za uvježbavanje ima manje i svi treninzi su koncipirani mahom u prijepodnevnim satima. 

Kako je dan odmicao tako se fokus sužavao i sve misli su bile usmjerene ka meču. Selektor Gojković je odabrao 13 igrača, a sa najužeg spiska je izostavio Đura Radovića i Marka Mršića. Francuska je u meč takođe ušla oslabljena, neigranjem standardnog prvotimca Buea. Sve je bilo spremno za prvi meč na turniru u Dubrovniku, a jedina želja bila je pobjeda. 

Aleksa Ukropina

Ono što se pred početak meča nije moglo upoređivati jeste količina pritiska sa kojom su se suočavale ove dvije ekipe. Francuzi su imali taj luksuz da se igraju vaterpola bez rezultatskog imperativa, obzirom da su već kvalifikovani i za Svjetsko prvenstvo i za Olimpijske igre. Za njih je ovaj meč bio takmičarski, ali ne i onaj iz kategorije ‘’must win’’. Sa druge strane, nama je pobjeda bila prijeko potrebna, obzirom da je Francuska objektivno najmanje dobar protivnik u cijeloj grupi. U nekom tamnom scenariju, porazi u grupnom dijelu takmičenja bi nas mogli u osmini finala povesti na megdan Srbiji, što je definitivno protivnik kog ne želimo na startu eliminacione faze. Vjerujemo da i u taboru Srbije percipiraju našu selekciju na sličan način.

U pripremi ovakvih mečeva uvijek je ideja ta da se utakmica otpočne čvrsto i da se rezultatski otvori osjetnim vođstvom. Taj plan nije uspio i na kraju prve četvrtine smo bili u deficitu, rezultatom 2:4. Bili smo daleko od ubjedljivog, nijesmo bili odlučni i u tom nekom periodu smo imali opravdanog razloga za brigu. U drugoj četvrtini smo se konsolidovali, istu dobili rezultatom 2:1, što je dovelo do minimalnog deficita na poluvremenu. 

Aleksa Ukropina

Drugo poluvrijeme smo otvorili jako i okrenuli rezultat u našu korist. Ipak, tu oscilacijama nije bio kraj pa je rezultat na kraju treće četvrtine bio 7:7. Francuska je igrala na krilima Uga Kruzije i Tomasa Vernua, dok je u realizaciji bio dobar i Mehdi Marzuki. U našem timu, produktivniji od ostalih su bili Perković, Popadić i Matković

Posljednja četvrtina je završena rezultatom 3:3, što znači da je krajnji rezultat bio 10:10. Iako smo imali napad za pobjedu, ne možemo reći da smo joj bili bliži, obzirom da je u jednom momentu rezultat bio 8:10 u korist Francuza. Krajnji rezultat je značio samo jedno, novo izvođenje penala i traženje pobjednika na penal ruletu. Podsjećanja radi, u poslednja tri navrata smo izgubili penal bitku (dva puta u Fukuoki i prije par sedmica u finalu Sardinia kupa).

Tešanović na golu, a na penal crti Ukropina, Brguljan, Popadić, Vidović i Perković bili su precizni da bi prva pobjeda bila upisana. Svi šuteri su pogodili po 2 puta, a kapiten Tešanović je zaustavio deseti penal francuskom kapitenu Kruziji. Kada je Ukropina pogodio poslednji penal, pobjeda je slavljena i na tribinama i u bazenu. Prva prepreka je preskočena i u našem taboru se lakše diše. Sa više optimizma, a manje pritiska se spremamo za meč sa Španijom.

U drugom meču u našoj grupi, između Hrvatske i Španije, pobjednik je takođe riješen nakon izvođenja penala. Svi u taboru Hrvatske su bili precizni, a za Španiju je promašio ponajbolji napadač svijeta, Alvaro Granados. Konačan rezultat 12:14 i prva pobjeda za domaćina prvenstva. U drugoj elitnoj grupi u Zagrebu, pobjeda je otišla u ruke Grčkoj (10:8 nad podmlađenom Mađarskom), ali i Italiji (ubjedljivo 22:5 sa Gruzijom).

Sjutra je na prvenstvu dan pauze. Cilj je oporaviti se i u najkraćem vremenu pripremiti za sudar sa selekcijom Španije, jednom od najkvalitetnijih reprezentacija svijeta.