Rikardo Kaka #22 – Zvijezda na nebu skromnosti

Kada je te 2007. godine AC Milan ušao u polufinale Lige Šampiona, mnogi su predviđali da Rosoneri nemaju šta da traže u konkurenciji engleskih velikana kakvi su bili Čelsi, Liverpul i Mančester Junajted. Ipak, jedan čovjek je mislio i dokazao potpuno drugačije. Rikardo Kaka, mladi Brazilac koji je fudbalski ”letio” u toj sezoni i koji je na kraju uz pehar Lige Šampiona, podigao i Zlatnu loptu, individualnu nagradu za najboljeg fudbalera na svijetu. Čovjek koji je u tom trenutku potvrdio tezu da sa pravim vođom, ne postoji nemoguće.

Svaka dobra škola fudbala širom svijeta izbaca sličan profil fudbalera, u kom su duboko utisnute i neke mentalitetske odrednice. Upravo su Brazilci najreprezentativniji primjer pomenutog jer oni stilom igre i ponašanja na terenu odvajaju od ostatka svijeta. Joga Bonito, lepršava igra koja sa sobom nosi miris Kopakabane, stvara od njih virtuoze, mladiće koji plešu sa loptom i igraju za uzdahe i aplauze. Ronaldinjo, Nejmar, Robinjo, Vinisijus Junior samo su neki od najboljih predstavnika te škole. Međutim, jedan Brazilac je bio drugačiji, unikatan. Takav da je pitanje kojoj školi fudbala ga možemo pripisati. Rikardo Kaka je bio jedinstven i ličio je samo na sebe.

AC MILAN

Kaka je rođen 1982. u Gami u Brazilu, pod punim imenom Izekson dos Santos Leite. Jedan od najčuvenijih nadimaka u istoriji fudbala – Kaka, je dobio kasnije, od brata Digaoa koji naprosto nije umio izgovoriti ime Rikardo. Istorija Kaku pamti kao jednog od 9 igrača koji su uspjeli osvojiti sve najvažnije trofeje, Mundijal, Ligu Šampiona i Zlatnu loptu. Svjetsko prvenstvo je osvojeno u svojoj debitantskoj  2002. godini, Liga Šampiona sa Milanom u sezoni 2006/07, a baš te 2007. je stiglo i najznačajnije individualno priznanje. Inače, sa Brazil je nastupao punih 14 godina i postigao 29 golova na 92 utakmice.

Zašto je Kaka bio tako poseban i kakav je to bio njegov sportski identitet? Kaka je bio kao vjetar, brz, hitar i jednostavan, bez prevelike želje za komplikovanjem. Brazilcima je oduvijek dribling u krvi, skloni su potezu više, hrane se inspiracijom i trenutnim nadahnućem. Zbog toga često znaju oscilirati između odsustnosti i magije. Kaka je bio drugačiji. Atraktivnost njegovog fudbalskog bića je dolazila iz tog prostog pristupa igri, moćnog tijela koje bi se agresivno uputilo ka golu protivnika i koje se teško moglo zaustaviti u tom naletu kreativnosti. 

AC MILAN

Život bez skandala, duboko u zoni regularnosti, sa naglašenom religioznom konotacijom su bili njegov zaštitni znak. Govor tijela Rikarda Kake je bio baš takav, skoro pa propovjednički, jer je svojom pojavom unosio mir i spokoj. Jedna vrsta aristokrate, pravog džentlmena među fudbalerima. Generalno, i u psihologiji sporta su specifični ti pojedinci koji istinski žive vjeru koju propagiraju. Takvi pojedinci su bili i Muhamed Ali i atletičar Džonatan Edvards, ali i Rikardo Kaka.

Ono u čemu Kaka nije previše odmakao od svojih sunardonika jeste bila ta čvrstina u trajanju, konzistetnost u držanju forme na najvećem mogućem nivou. Nakon odlaska iz Milana te 2009. uslijedio je transfer života u Real Madrid, ali to je bio početak njegovog fudbalskog dekrešenda. Nije iznio onako kako je možda i mogao tu trku u Madridu, jer Real Madrid je klub u kom se prilike posebno pažljivo grabe. Kaka nije bio toliko agresivan da se svakodnevno nadmeće za status ”alfa-mužjaka” sa Kristijanom Ronaldom i vjerovatno se zagubio ponegdje u toj njegovoj sjenci.

AC MILAN

Ta skromnost i poniznost koju je tokom cijele svoje karijere nosio sa sobom ga je lansirala u zvijezde, ali ga možda i sputala da se uključi u trku za najboljeg fudbalera svih vremena. Povrede su dosta kumovale u cjelokupnoj priči, pa je 2014. godine, prelaskom u Orlando njegova ozbiljna fudbalska karijera privedena kraju. Danas, kada se pomene ime Rikarda Kake, ostaje za njim čist fudbalski trag i sjećanje na jedinstvenog fudbalera koji gajio neki samo sebi svojstven, gospodstveni stil igranja fudbala i života iz kože super zvijezde.

4 Komentara

    Kako sjajan

    Kaka profesionalac

    Jedna sportska legenda, sa svim manirima.

    Sta reci velika legenda

Komentarisanje nije dozvoljeno.