SKOTI PIPEN #33 – Betmen zarobljen u tijelu Robina?!

Zauvijek će ostati enigma i pitanje za spekulaciju kakav bi bio igrač da nije igrao sa Majkl Džordanom, ali i bio prva violina u veličanstvu njegove sjenke. Da li bi Skoti Pipen izrastao u prvoklasnog lidera i sa nekom drugom franšizom pokorio NBA ligu ili bi to bio samo još jedan korektan igrač u najboljoj ligi svijeta koji nije imao priliku da raste uz veličinu kakva je Majkl Džordan?! Zbog toga, moguće je staviti na veliki test konstataciju da je Skoti Pipen zapravo Betmen, zarobljen u tijelu Robina.

Za Čikago Bulse iz devedesetih kažu da su najbolji košarkaški tim svih vremena. Definitivno jesu najtrofejnija ekipa. Ekipa koja je osvojila 6 prstenova, ekipa sačinjena od sjajnih pojedinaca, koje je predvodio vjerovatno najbolji igrač ikada, Majkl Džordan. Teško ko može osporavati takvu postavku stvari, jer je rezultati potvrđuju. Kada bi ulazili u detalje možda bi se mogla napraviti komparacija između Detroitovih Bad Boys-a i tog Džordanovog Čikaga, jer glavna snaga Detoita je bio upravo tim, dok je najveći pogon Bulsa bila veličina Majkla Džordana.

čikago buls

Kako godine prolaze, sve češće se piše i priča o toj generaciji Bulsa, snimaju se filmovi i serijali, a sve kako bi dočarali i približili put ekipe Fila Džeksona. U toj priči, poseban ugao pripada Skoti Pipenu, čovjeku koji je na terenu bio desna ruka Majkla Džordana, druga udarna igla Čikaga. Skoro pa jednako često se licitira koliko su zapravo bili bliski Pipen i Džordan, te da li je njihovo prijateljstvo bilo istinsko i da li je u njemu možda više bilo rivalstva?!

Upravo u takvom postavljanju stvari se krije prokletstvo ljudske vrste. Mnogo je snažnija tendencija da se u miru traži rat, nego da se stvari prihvate onakvim kakve jesu i da se osvrćemo na ono pozitivno. Majkl Džordan je bio najbolji košarkaš svijeta, ali je pitanje koliko bi njegov kult bio snažan da pored sebe nije imao Skoti Pipena. Koliko je ta sporedna uloga prijala Pipenu, teško je znati, ali je činjenica da sa njim i bez njega, Čikago Bulsi nijesu ista ekipa. Jednako tako, Skoti Pipen je bio istinski dobar u toj ulozi. Bio je lider u odsustvu najvećeg.

čikago buls

Postoji nešto u tom psihološkom profilu Skoti Pipena, oko čega možemo sagraditi sumnju da ne bi preživio kao istinski lider velike ekipe, već da su on i Džordan zapravo bili savršen tandem. Da su jedan drugog činili boljim i da jedan bez drugog priča ne bi bila ono što jeste. Taj jedan detalj je način na koji je Pipen potpisao svoj prvi ugovor sa Čikagom. Skoti je želio da se osigura, potpisao dugogodišnji ugovor koji nije bio onoliko plaćen koliko je Pipen kao igrač u tom trenutku vrijedio i koliko je igrama na terenu zasluživao. Želja za sigurnim koracima ga je dovela kasnije do velikog nezadovoljstva, jer je bio maltene glavni igrač ekipe, koji je ujedno ponajmanje plaćen.

čikago buls

Skoti Pipen u toj veoma važnoj odluci nije želio da rizikuje. Želio je da se osigura i da se obezbijedi. To je nešto što ne rade najveći među šampionima. Oni se češće hvataju rizika, jer duboko u sebi znaju kolika je njihova vrijednost i samo čekaju pravi momenat da je unovče. Skoti Pipen vjerovatno u to nije čvrsto vjerovao, jer da jeste drugačije bi postupao. On je bio jedan od onih velikih igrača kojima je trebalo vrijeme da postanu sigurni u to što jesu.

Za razliku od njega, Džordan je bio instant eksplozija. Šarma, samopouzdanja, harizme. Svega što je trebalo da se uradi da u trenutku osvoji srce svih prisutnih. Zbog toga je on na kraju ove cijele priče lider i pokretač. Zbog toga je i Skoti Pipen veliki, ali vjerovatno i nedorečen, jer nikada bez Džordana nije osvojio nešto izuzetno veliko. Zbog toga će ga istorija pamtiti kao nesumnjivo velikog, ali ne i onog koji može stati rame uz rame sa najvećima.