DIMITRIS ITUDIS O NAPUŠTANJU REPREZENTACIJE: Obaveze mi ne dozvoljavaju da budem prisutan koliko je potrebno

Dimitris Itudis više nije selektor košarkaške reprezentacije Grčke. Nakon što je napustio tu funkciju, obratio se javnosti i pojasnio svoju odluku.

Grčka nije ostvarila dobar rezultat na Mundobasketu. Upisali su dva trijumfa i tri poraza, nakon čega je Itudis odlučio da podnese ostavku.

Nakon te odluke, sada već bivši selektor Grčke obratio se javnosti putem društvene mreže Tviter.

”U martu 2022. godine mi je ukazana čast od strane predsjednika Košarkaškog saveza, te sam prihvatio poziv da budem selektor Grčke. To je funkcija na koju sam uvijek gledao sa čašću i imao sam obavezu da je preuzmem.”

”Dao sam sve od sebe kako bi naša reprezentacija ostvarila uspjeh. Pored svih problema koji su nas zadesili, vjerujem da smo se borili i da smo sa poštovanjem predstavljali svoju zemlju.”

”Nakon Svjetskog prvenstva, reprezentacija ulazi u godinu u kojoj će se boriti za plasman na Olimpijske igre. Kvalifikacioni turnir će se održati samo nekoliko nedjelja nakon što evroligaški timovi završe svoje obaveze u domaćim prvenstvima.”

”Od prvog trenutka kada sam preuzeo reprezentaciju, želio sam da se ujedinimo. To je tim svih Grka, a mi imamo obavezu da to stavimo iznad svoje lične volje. U ovom konkretnom slučaju, moja lična volja je da povedem reprezentaciju u kvalifikacijama za Olimpijske igre.”

”Međutim, moje obaveze sa klubom se završavaju samo nekoliko nedjelja prije kvalifikacionog turnira. Te obaveze mi ne dozvoljavaju da budem dostupan u mjeri koja je potrebna za jedan tako važan turnir.”

”Zato smo u konsultaciji sa predsjednikom košarkaškog saveza dogovorili da budem tu kad god nacionalnom timu zatreba neki besplatan savjet.” stoji u Itudisovoj objavi.