Dubljević okupio ekipu: Velika stvar bi bila opstanak u A diviziju

Mlada košarkaška reprezentacija Crne Gore zvanično je počela danas pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se od 13. do 21. jula održati u Gdinji.

Selektor Dušan Dubljević pozvao je 18 igrača, a prvog dana priprema sa ekipom je njih 16.

Kompletne pripreme mlada reprezentacija odradiće u Podgorici, a 11. jula otputovaće za Gdinju.

“Svi igrači koji su pozvani odazvali su se pozivu, osim Amara Hota, koji je tražio da se priključi selekciji krajem juna, dok se na okupljanje pojavio David Mirković, ali za sada ne znamo tačno kada će se priključiti timu, jer se čeka potvrda koliki je stepen povrede koju je zadobio na nedavnom meču finale serije plej-ofa. Naravno, čekaćemo Davida, jer je neophodan reprezentaciji kao ključni igrač i nadam se da će se priključiti, a konstantno ćemo koordinirati sa SC Derbijem i pratiti njegovo stanje”, kazao je selektor mlade reprezentacije Crne Gore Dušan Dubljević.

Na spisku selektora Dubljevića su:

 Amar Hot (Lions), Amar Ličina (Bajern 2), Petar Minić (Budućnost), Igor Joković (Budućnost), Nikola Ratknić (Podgorica), Danilo Lacmanović (Podgorica), Filip Bošković (Podgorica), Čedomir Žižić (Pljevlja), Jakša Pejović (Budućnost), Aleksa Lekić (Lamar), Vladimir Sudar (SC Derbi), Vasilije Todorović (SC Derbi), Lazar Mirotić (Podgorica), Petar Radonjić (Podgorica), Aleksa Janičić (Junior), Petar Strugar (Junior), Milorad Brajović (Podgorica) i David Mirković (SC Derbi).

Mlada reprezentacija Crne Gore 2022.godine osvojila je bronzu na prvenstvu Evrope, dok je prošle godine trijumfom protiv Hrvatske osvojila 13.mjesto i sačuvala ,,A“ diviziju. Sada je čeka još teža misija na putu da se sačuva elitni rang.

Dušan Dubljević
Foto: KSCG

“Prije dvije godine osvojena je medalja, prošle godine sa igračima koji sada imaju ozbiljne uloge u svojim klubovima spasili smo se u posljednjem meču, što je najbolji dokaz koliko je A divzija do 20 godina jaka. Sada imamo situaciji da imamo dosta igrača koji su igrali samo juniorske lige, a samo nekoliko njih bilo je u trenažnom procesu seniorskih timova, ali sa malom minutažom u svojim klubovima. Smatram da bi bila velika stvar da se ostane u ,,A“ diviziji, a iako znam da će biti teško, pokušaćemo sve da to i ostvarimo”, naglasio je Dubljević.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.

Mlada reprezentacija ima zakazane četiri provjere – 20. i 21. juna protiv Sjeverne Makedonije, te 28. i 29.juna protiv Izraela.

“Sve mečeve igraćemo u Podgorici, a osim te četiri utakmice, imamo u planu da odigramo i dva kontrolna susreta sa Podgoricom sredinom juna, ali to ćemo još precizirati. U svakom slučaju trebali bi da imamo šest provjera prije odlaska za Poljsku”, dodao je stručnjak iz Nikšića.

Crna Gora je u grupi D, gdje su još Litvanija, Island i Slovenija, nakon čega će se naša reprezentacija ,,ukrstiti“ sa timovima iz C grupe, gdje su Turska, Španija, Belgija i Sjeverna Makedonija, a premijerni meč ,,crveni“ igraju 13.jula protiv Slovenije. 

“Imamo jaku grupu, a najveći problem je što onda slijedi ukrštanje gdje su zaista jake selekcije, poput Turske, koja je prošle godine na prvenstvu svijeta do 19 godina savladala SAD i osvojila bronzu, dok je Španija bila prvak svijeta i uvijek je kandidat za medalju. Belgija godinama radi sjajan posao, na posljednjem šampionatu Evrope do 20 godina, Belgijanci su poraženi u meču za bronzu. Tako da je jasno da nas čeka paklena konkurencija i izuzetno jak šampionat. Međutim, nastojaćemo kao i uvijek da damo sve od sebe”, podvukao je Dubljević.

U stručnom štabu Dubljevića su treneri Žarko Dragićević i Radojica Petrić, tim menadžer Boris Jeknić, kondicioni trener Dejan Vujisić, te fizioterapeut Radoš Raković.

Pročitajte i ovo: Počinje finale Superlige Srbije – Zvezda i Partizan u borbi za treći trofej u sezoni