Hrvatski košarkaški savez protiv ABA lige!

Hrvatski košarkaški savez nakon konsultacija s klubovima Premijer lige odlučio je da kreće u ‘rat’ s regionalnom ABA ligom, a najavljeno je i ulaganje ozbiljne sume novca u novi projekat.

Tim povodom se savez Hrvatske oglasio saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

– Sezona 2020/21 je za HT Premijer ligu završena. Prva je to sezona u kojoj su odigrana 33 kola te je, uprkos svim izazovima epidemiološke i posledično finansijske prirode, uspješno privedena kraju. Sama neizvjesna završnica između KK Zadra i KK Splita te izvanredan interes koji je izazvala dokazuju da je HT Premijer liga kvalitetan proizvod u koji vrijedi ulagati.

Na tragu ulaganja i podizanja kvaliteta svih nivoa organizacije takmičenja, danas je održan sastanak Upravnog odbora HKS, a potom i sastanak s predstavnicima klubova HT Premijer lige na kojem su izložene dvije opcije takmičenja za sezonu 2021/22, kao i za naredne sezone.

Cilj je Hrvatskog košarkaškog saveza zaštita nacionalnog identiteta lige i, prije svega, konstantni razvoj hrvatskih igrača kao osnove za samu bit hrvatske košarke – hrvatsku reprezentaciju. S obzirom na činjenicu da u najvećem broju slučajeva u vrijeme reprezentativnih ciklusa ne možemo računati na naše NBA i evroligaške igrače, za aktivno sudjelovanje u reprezentaciji moramo imati spremne najbolje igrače domaće lige i FIBA evropskih takmičenja. No, to ujedno znači da u igrače, klubove i ligu valja neprestano ulagati.

1. opcija: HT Premijer liga + BCL

U tom smislu fokus je na dizanju kvaliteta HT Premijer lige i usmjeravanju klubova na evropska takmičenja, konkretnije na FIBA primarno klupsko takmičenje Basketball Champions League (BCL).

Hrvatski košarkaški savez će u idućoj sezoni izdvojiti dva miliona kuna iz vlastitih sredstava i uložiti ih u ostvarenje navedenih ciljeva. Pri tome bi milion kuna bio rezervisan za klub koji se odluči da učestvuje u BCL, s time da HKS lobira za direktan ulazak u BCL takmičenje, bez kvalifikacija, no isto bi se moglo izdejstvovati za samo jedan od tri prvoplasirana kluba HT Premijer lige.

Drugi milion bi se raspodijelio kao potpora među klubovima koji ne igraju takmičenja koja HKS službeno ne priznaje. U slučaju da se ni jedan od tri prvoplasirana kluba, uprkos izdašnoj finansijskoj injekciji, ne bi odlučio za igranje BCL, oba bi se miliona raspodijelila među klubovima te bi takvo značajno ulaganje u ligu zasigurno dalo željene rezultate, u skladu sa zadanim ciljevima.

Hoće li se HT Premijer liga igrati trokružno kao i do sada ili dvokružno s ligom za prvaka i ligom za opstanak, ostavljeno je klubovima na razmatranje.

HT Premijer liga bi i dalje brojala 12 klubova, no po završetku sezone direktno bi iz lige ispala dva poslednje plasirana kluba. Isto bi pružilo određenu dozu napetosti u ligi, dok smo istovremeno svjedoci da se klubovi Prve muške lige dižu iz sezone u sezonu i zasigurno bi imali šta reći i na najvišoj takmičarskoj stepenici.

2. opcija: HT Premijer liga + BCL + nova regionalna liga

Druga je opcija zamišljena kao nadogradnja prve, uz saradnju nekoliko saveza iz regije. Sve odrednice HT Premijer lige jednake su kao i u prvoj opciji, uključujući i ulaganje HKS od dva miliona kuna u budućnost hrvatske košarke. No, dok bi jedan klub igrao BCL, još bi ih nekoliko igralo regionalnu ligu u turnirskom sustavu.

Domaćinstvo takvih turnira donosi brojne mogućnosti – sportske, sponzorske i organizacijske, a određene su televizijske kuće već u preliminarnim razgovorima iskazale interes za TV prava takve lige.

HKS insistira na istinskom partnerskom odnosu sa svojim članicama te će se klubovi pojedinačno izjašnjavati o svim izloženim mogućnostima.

Hrvatski košarkaški savez je stvorio preduslove za daljnji razvoj nacionalne lige, čime su ciljevi jasno zacrtani, a u skladu sa današnjim sastancima povratno očekujemo službena izjašnjavanja naših klubova o ponuđenim opcijama i dalje konkretne pripreme za sezonu 2021/22.

Ujedno se nadamo da će sezona koja je pred nama donijeti uspjehe koji bi omogućili da se ovakav model preslika i na ženska klupska takmičenja u skorijoj budućnosti – navedeno je u saopštenju.