KAŠĆELAN: Vjerujem da će ekipe SFRJ napraviti bolji rezultat

Početak Svjetskog prvenstva u fudbalu sve je bliži, a trener banjalučkog Borca Zoran Kašćelan o Mundobasketu je govorio za Meridianbet Sport.

“Svi sa nestrpljenjem čekamo Svjetsko prvenstvo i radujemo se što ćemo na najvećoj smotri moći da gledamo ekipe iz bivše Jugoslavije – Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju. Kada je u pitanju krug favorita za osvajanje i samu završnicu, tu uvijek moramo svrstati Amerikance. Standardno, tu su i najkvalitetnije ekipe kao što su Španija, Francuska, Srbija, Grčka i ostale, uvijek ih treba uvrstiti među favorite“, rekao je Kašćelan na početku, potom nastvio:

“Ali, s obzirom koliko je igrača odustalo i koliko je otpalo sa spiska, prije svega Jokić i Adetokunbo, da će u mnogome zavisiti od toga kako će ekipe izgledati. Zato bih stavio Amerikance kao prvog favorita, iako nemaju neke superstarove u svojoj ekipi, ali vjerujem da imaju najviše kvaliteta da dođu do titule. Smatram da će većini ekipa, uz želju da osvoje medalju, biti jedan od ciljeva i plasman na Olimpijske igre. Bilo bi sjajno ukoliko bi se tu našlo više zemalja iz našeg okruženja, ali da krenem redom.”

Kaščelan se sa ekipom Meridian sporta prvo osvrnuo na Crnu Goru koja će takmičenje započeti u grupi D sa Litvanijom, Meksikom i Egiptom.

“Što se Crne Gore tiče, sam plasman na Svjetsko prvenstvo je velika stvar za malu zemlju. Drugo Svjetsko prvenstvo zaredom. Odlična hemija i energija koju su pokazali na Evropskom prvenstvu će biti sigurno jedan adut. Ako se tu doda da će da nastupa i najveći adut, crnogorska zvijezda Nikola Vučević, onda imamo i kvalitet više.

Uvjeren sam da će Crna Gora proći grupu, da će imati šta da pokaže i protiv Litvanije, a da će opravdati, po meni, blagu ulogu favorita i protiv Egipta i Meksika. Vjerujem da će imati šta da nam ponude i u nastavku, ali korak po korak. Mislim da im prevashodni cilj treba biti plasman u drugu fazu ili osminu finala, a za dalje da se vidi da li se može više napraviti.” rekao je Kašćelan.

crna gora
Foto: REUTERS/Edgar Su

Nakon toga se osvrnuo i na Srbiju, koja na Mundobasket odlazi znatno oslabljena – bez Nikole Jokića i Vasilija Micića.

“Kada je riječ o Srbiji, prva vijest je naravno izostanak Jokića. Tu ne treba zanemariti ni Micića, koji je godinama najbolji plejmejker u Evropi. I mnogo veće reprezentacije, sa mnogo većom bazom, da imaju takav hendikep kao što je nedostatak takva dva asa, sigurno bi se osjetio.

Srbija i pored toga ima puno, puno kvaliteta – Bogdan Bogdanović će biti apsolutni lider te ekipe i vjerujem da je puno igrača koji su kroz Evroligu porasli ove godine igrajući za Partizan i Crvenu zvezdu, prije svega, te da će imati šta da pokažu. Plasman u samu završnicu je realan, a ukoliko bi mogli doći do polufinala to bi bio sjajan uspjeh te da se obezbijede Olimpijske igre. Neće biti lako, sigurno je tu veliki pritisak na njima, a i igra se u zemljama gdje treba malo više adaptacije zbog vremenske zone. Sve će to imati uticaja” smatra Kašćelan, koji je potom prokomentarisao i stanje u reprezentaciji Slovenije.

srbija
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

“Što se tiče Slovenije, prijateljske utakmice su pokazale da nisu baš u sjajnoj formi. Puno im igra zavisi, naravno, od Dončića koji je maestralan. I pored toga što je on individualac i jedan od najboljih igrača na svijetu, nisam siguran da Slovenija može da uđe u samu završnicu prvenstva.” zaključio je Kašćelan.