KARLIK DŽONS KAO TONI KUKOČ: Izjednačio rekord star 29 godina

Plejmejker reprezentacije Južnog Sudana Karlik Džons izjednačio je rekord u broju asistencija kada je u pitanju Mundobasket.

Južni sudan je ispisao istoriju tokom Munodbasketa, jer su juče pobjedom nad Angolom obezbijedili plasman na Olimpijske igre.

Njihov glavni igrač, plej Karlik Džons postao je prvi igrač koji je upisao tri utakmice sa 10 ili više asistencija na jednom Svjetskom prvenstvu, a takođe izjednačio je i rekord za najviše asistencija na utakmici.

U posljednjoj utakmici Južnog Sudana na njihovom prvom Mundobasketu, Karlik je ubacio 26 poena, uz sedam skokova, a podijelio je čak 15 asistencija.

Bila je to druga utakmica u nizu na kojoj je on ‘flertovao’ sa tripl-dabl učinkom, jer je dva dana ranije protiv Filipina imao 17 poena, devet skokova i 14 asistencija.

Džons je sa 15 asistencija protiv Angole izjednačio rekord iz 1994 godine, kada je Toni Kukoč imao isti broj asistiranih koševa protiv Kine.

Šest igrača je imalo više od 10 asistencija u više utakmica na jednom Mundobasketu i to Toni Kukoč 1994 godine, potom Tomas Satoranski i Denis Šruder 2019 godine, Tremont Voters iz Portorika, Brazilac Jago dos Santos i Ši Ili sa Novog Zelanda na ovom Svjetskom prvenstvu.