Porterovom bratu prijeti zatvor - FBI istragom otvorio 'Pandorinu kutiju'

Veliku pažnju sportske javnosti privukao je slučaj Džonteja Portera, brata Majkla Portera Džuniora, zbog namještanja utakmica.

Porter je ranije ove godine izbačen iz NBA zbog klađenja na sopstvene utakmice, dijeljenja povjerljivih informacija sa kladioničarima i lažnog prijavljivanja bolesti kako bi manipulisao opkladama. Ove optužbe su potvrđene u evidenciji NBA lige i krivičnoj prijavi podnijetoj u utorak od strane tužilaca u Bruklinu.

Sada je priča dobila novi epilog. FBI je uhapsio Long Fi Fama, optuženog za organizovanje šeme klađenja sa bivšim NBA igračem.

Prema FBI-ju, Long Fi Fam, poznat i kao “Brus”, 38-godišnjak iz Bruklina, uhapšen je na aerodromu “JFK” u ponedjeljak. Navodno je planirao da pobjegne u Australiju nakon što su federalni istražitelji pokušali da ga ispitaju.

Prilikom hapšenja, kod Fama je pronađeno oko 12.000 dolara u gotovini, dva blagajnička čeka u ukupnom iznosu od 80.000 dolara, nekoliko kladioničarskih listića i tri mobilna telefona.

Fam se pojavio pred saveznim sudom u utorak, gdje mu je određen pritvor. Suočen je s optužbama za prevaru. Tri druge osobe koje su navodno umješane u šemu još uvjek su na slobodi, prema tvrdnjama tužilaca.

Krivična prijava protiv Fama ne spominje ime NBA igrača, ali opisuje detalje koji odgovaraju Džonteju Porteru. U dokumentima se navodi igrač koji je 22. januara igrao samo četiri minuta, postigavši tri skoka i jednu asistenciju, što se poklapa s Porterovom statistikom za taj dan. Takođe se spominje da je igrač tvrdio da je povrijedio oko, što se slaže s Porterovom izjavom.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.