NEBOJŠA ČOVIĆ: Pešić je u pravu, mi nijesmo zemlja košarke

Prvi čovjek KK Crvena zvezda Meridianbet Nebojša Čović govorio je o seminaru KLS na Staroj planini, Superkupu ABA lige i o selektoru Pešiću.

Čović je gostovao na Prva TV i govorio je o raznim košarkaškim temama.

”Uvijek se spekuliše, jer ima ljudi koji pričaju neistine. Među kojima je i Vojinović, ali razumijem njega. Taj menadžent je dozvolio da budemo jedina liga koja nema kalendar takmičenja. Ali neću da bavim Vojinovićem, jer je on nebitan. Zvezda je bila za Superkup. Donijeli smo odluku da igramo, ali da se definiše termin. Do jula nijesmo znali koji su termini. To je amaterski pristup, Zvezda ne može da čeka, mi imamo pripreme. Gdje ste vidjeli da se Superkup igra od ponedjeljka do srijede? Obično se sastavi petak i vikend. Pritom se da sada poklapa sa seminarom Evrolige.” istakao je Čović.

Upitan je da li može da se napravi nova struka u domaćem takmičenju.

”Spinovalo se o onome što je bilo na Staroj planini kroz razna saopštenja, Šilobad koji je ćutao tamo. Tamo su napravljeni sastanci domaće lige, donijeta je odluka da za dvije sezone Srbija ima profesionalnu ligu. Mi već dve sezone pokušavamo da podigeno broj klubova iz jedne zemlje. Nas interesuje prohodnost u Evropu.” rekao je Čović, pa dodao:

”Ako naša liga napravi tu prohodnost, onda treba sjesti i racionalno razmilsiti u kom formatu treba da se igra ABA. Sistem znači da postavite strategiju od mlađiih pioniora do seniora, a ne da nam djecu odvode u Turusku, Italiju itd. Profesionalne lige moraju da imaju mlađe selekicje, klubovi moraju da imaju menadžment i igrače prijavljene, da imaju profesionale ugovore, a ne amatereske.”

Osvrnuo se i na rezultat Srbije na Mundobasketu, kao i na riječi Svetislava Pešića.

”Zahvalan sam državi na svemu što nam pomaže. Sport nije nikada imao tolike doprinose od države. Srbija finansira ABA ligu, preko TV prava, Telekoma. Nijesam vidio da iz drugih zemalja učestvuju. Kroz sistem treba da zašitimo igrače. Pešićevemo upozerenje je na mjestu, da je sada pravi trenutak da se sada spremimo za Olimpijske igre .Košarka je najtrofejniji sport u ovoj državi i zaslužuje trenanžni centar.” zaključio je Nebojša.