Obradović podržava Zvezdu i Partizan!

Pitanje evroligaške licence muči srpske klubove već neko vrijeme, ali i druge ekipe iz regiona, pošto se ABA liga uvijek dovodi u pitanje, na šta je i Obradović imao komentar.

Mnogi su saglasni da bi jadrnasko takmičenje moralo da ima više predstavnika u , ali… Ne samo da nema, nego se svake sezone javlja strah da li će biti i tog jednog mjesta.

Toga je svjestan i legendarni trener, Željko Obradović, koji je u razgovoru za N1 istakao da podržava i Crvenu zvezdu i Partizan na putu ka Evroligi.

– Ono što je meni mnogo važno, a to sam rekao i ljudima ovdje, kao i u Evroligi, mislim da dva kluba iz Beograda zaslužuju da budu učesnici elitnog takmičenja i da ne treba da bude važno da li je neko ove godine prvak ili ne – rekao je Obradović i dodao:

– Treba najmanje da dobiju licencu kao što su dobijali neki drugi na tri godine. Potencijal i ono što su ti klubovi dali evropskoj košarci je nešto što je neprocjenjivo. I od trenera i od igrača, prije svega njih. Interesovanje ljudi za košarku je fantastično, zamislite da šaljemo sliku svake sedmice, da igra Zvezda u velikoj Areni i da ima od 15 do 20 hiljada navijača, a da naredne nedelje istu sliku pošalje Partizan. Ko to u Evropi ima, koji grad to može da uradi?

– Imate PAO i Olimpijakos iz Atine, imate u Istanbulu Efes i Fenerbahče, imate u Moskvi CSKA i Himki, koji je bio kakav je bio ove godine. Ne postoji grad koji bi mogao da ponudi evropskoj košarci nešto kao što je Beograd – dodao je Obradović.

Iskusni stručnjak istakao je i da veoma poštuje Crvenu zvezdu, ali…

– Moguće je da se napravi ono što je oduvijek bilo ovdje, da se vjeruje u mlade igrače, i ono što mi, najiskrenije, smeta, pričaću o mom klubu, Partizana, a ništa nemam protiv Zvezde i želim da im čestitam titulu zasluženu, da se okrenu mladim srpskim igračima. To je suština, ako žele da se vrate i budu uspješan klub. I tu nema nikakvih dilema – rekao je Obradović i zaključio:

– Veliki broj stranaca koji dolazi nemaju kvalitet, ono na šta moraju da se oslone naši klubovi, a pričam pre svega o Partizanu, je da se vodi računa o mladim igračima, da oni budu ti koji su bitni i koji će nositi taj tim, uz određeni broj stranaca, i to će da prepoznaju i navijači. Vjerovatno bi svi vidjeli kako bi to izgledalo kada bi tim bio sastavljen tako da nosioci budu naši mladi igrači. To je proces koji traje. Naravno da treba da postoji ambicija i želja, naravno da bih ja volio da sjutra vidim finale Evrolige između Partizana i Crvene zvezde, bio bih najsrećniji na svijetu. Daj Bože da doživimo taj trenutak, da vidimo naš klub na fajnal-foru.

Osim toga, Obradović se dotakao i Nikole Jokića.

– Bili su igrači koji su igrali na tim visokim pozicijama i u staroj Jugoslaviji, to je bio Krešimir Ćosić, da ima kvalitet da proigrava saigrače i da bude prvi visoki igrač koji se izvlačio napolje. Posle njega čovjek koji je imao te sposobnosti bio je Vlade Divac, koji je bio dominantan u tom segmentu igre, kao i Dejan Tomašević, koji je znao i da povuče kontranapade i doda loptu. Jokić ima sve to, ali ima i ono što je veoma važno u modernoj košarci – šut za tri poena – kaže Željko i dodaje:

– Nikola Jokić je pokazao da ne mora da se bude atletski građen, nego da imaš dovoljnu brzinu da misliš, i on to pokazuje iz utakmice u utakmicu. Vjerovatno će sad mnogi igrači i mnogi treneri pokušati da ga kopiraju – zaključio je Obradović.

2 Komentara

    Nije Zeljko lud da ugrozava svoj renome i da dodje u momentu kada je nedozvoljeno da iko osim Zvezde bude sampion i igra EL.

    Bilo bi sjajno i za KKP i za ABA da se Obradovic vrati…

Komentarisanje nije dozvoljeno.