Pešić: Nisam zadovoljan ovim stanjem, uvijek može bolje

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, održao je pres konferenciju pred odlazak u Lil.

Ispred medija je izašao samo selektor.

“Da li sam zadovoljan trenutnim stanjem, nisam, uvijek može bolje. Ali bitno je da radimo i da se vidi pomak. Znate da svi igrači dolaze iz različitih sredina, da u svojim klubovima imaju drugačije navike i sada treba da se naviknemo jedni na druge i uklopimo, a vremena je malo. Znate da nas prva takmičarska utakmica čeka već 28, što je za maltene dvije sedmice, a znate i protiv kakvih ekipa igramo. To su sve zahtjevne ekipe, a vremena je malo“, rekao je na početku obraćanja Pešić.

„Neću da ispadne da sada ja nešto kukam, ali ako već razgovaramo o tome, red je da vam kažem kakvo je stanje, a i da nešto naučite od trenera“, nasmijao se selektor pa nastavio:

„Biće vrlo interesantno kako će to na turniru da izgleda. Nama je cilj da budemo drugi u grupi, ajde tako da kažem, ali onda nas čeka težak žrijeb, sada je sistem ukrštanja promijenjen i to vi novinari treba navijačima da lijepo objasnite, da je sada sve teže i da ne palite narod. Da ne budu tekstovi samo Srbija moze da pobijedi Ameriku“.

Ipak, nije sve med i mlijeko.

„Nije isto kao za Svjetsko prvenstvo, dolaze iz takmičenja… Nismo u dobrom fizičkom stanju i imamo problema sa povredama i nisu toliko važne, ali Nikola Jović je počeo da trenira, individualno… Skinuo je tu čizmu, tako da je u procesu rehabilitacije sa trenerima i ostaje tu sa doktorom i fizioterapeutom koji će mu stajati na raspolaganju, da ovih sedam dana koliko smo na putu, da vide mogu li da ga pripreme kada se mi vratimo iz Abu Dabija da se priključi“, objasnio je Pešić.

A u Abu Dabi neće ići ni Davidovac.

„Neće ići sa nama u Abu Dabi. Radiće ovdje, tako da samo posebnu pažnju obrate da se Davidovac vrati jer je bio fantastičan, nikad bolji na početku priprema. Nemamo puno rješenja na tim pozicijama i to je problem. To nam fali… To je stanje.“

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.

Podsjetio je Pešić i šta je ranije pričao o selekciji Portorika:

„Ja sam rekao za Portoriko, vi ste se smijali… Sjećate se šta sam pričao za njih? Portoriko je fantastična ekipa, dobili su igrače, imaju sjajnog jednog iz Nju Orleansa koji je neviđen na mjestu plejmejkera. Ko je bio tamo i doživio tu atmosferu sa Portorikom, to je bila fantastična atmosfera. Makar ne bili u najboljem sastavu, dobiti ih kako igraju, ja ne znam da li bismo ih mi dobili tamo“.

Upozorava Pešić i da ne treba praviti euforiju i da nema lakih rivala:

„Spuštite loptu, mi ako budemo drugi, što je realno iz ove perspektive i što je naš cilj, onda ne idemo sa trećim, nego sa prvim ili sa drugim. To morate da znate pred četvrtfinale i to će da bude interesantno, ako budemo drugi. Mi se ne branimo od navijača, nego nam je drago da nas bodre, kao što je to bio slučaj recimo u Manili. Ali sam vam već rekao da vi novinari koji ste naša spona sa navijačima, morate da budete realni i pišete realno, da se ne prave nerealna očekivanja i narod ne pali.”

Rekao je Pešić i kada može da se očekuje konačan spisak igrača koji će putovati u Pariz:

„Krećemo 24. jula za Lil, vjerovatno veče prije toga ću saopštiti konačan spisak. Iz mnogo razloga neće biti prije toga, prije svega zbog ne daj Bože povreda. To nije laka odluka. Moramo da budemo svi zdravi da bismo svi mogli da donesemo odluku.”

Pešić je poželio sreću Novaku Đokoviću, ali nije skrivao oduševljenje kada je čuo šta je uradio Đoković, te da je De Minor bio prinuđen da preda.

„Šta, otkazao ovaj? Odlično!“, nasmijao je sve selektor.

„Toliko sam ponosan što je uzeo mikrofon i saopštio ovim navijačima, to je tako uradio maestralno, ali to je on. To ne može svako. Vi treba da to pišete stalno, kao što je i rekao. Laku noć je rekao, vi to stalno treba da hvalite i pišete kako je lijepo rekao.”