Nezaboravni momenti: Karlosov slobodnjak koji je "pokosio" zakone fizike!

Novu rubriku na našem portalu (Nezaboravni momenti) započinjemo sa, po mnogima, najljepšim golom iz slobodnog udarca svih vremena, a autor istog je brazilski bombarder – Roberto Karlos.

FIFA je i zvanično imenovala Karlosa za najboljeg lijevog beka u 20. vijeku, ali pored brzine koju je posjedovao još zastrašujuća je bila njegova ljevica!

Često su igrači “po kazni” stajali u živom zidu sumornih lica kao da su krenuli na strijeljanje (a nije bilo daleko od toga). Nekada ni taj živi zid nije mogao ništa uraditi, baš kao 3. juna 1997 godine u Lionu.

Francuska se pripremala za domaćinstvo Svjetskog šampionata, pa su zakazali duel sa aktuelnim vladarima planete i najmoćnijom selekcijom, igrački gledano, Brazilom!

REGISTRUJTE SE uz promo kod SPORT i prva doza bonusa dolazi odmah nakon toga!

Taman što se utakmica zahuktala (22 minut) uslijedio je slobodan udarac koji će postati legendaran! Lopta je bila bliža centru nego li golu, ali je karekterističan zalet od preko 7 metara (ovaj način izvođenja je “preuzeo” od starijeg kolege, Branka) uhvatio Roberto Karlos!

Najprostije rečeno: Karlos je “raspalio” loptu spoljnim felšom, a ona je brzinom munje otišla u mrežu nemoćnog Barteza! Ovaj gol je toliko zaintrigirao sve, da su i nastavnici/profesori fizike širom svijeta iznosili teze po pitanju ovog gola.

Na kraju je odrađena kompletna grafička analiza gola što nije bilo ni malo lako tokom 90-ih godina. Ono što je posebno impresivno jeste podatak da je gol postignut sa udaljenosti od 34,74 m (38 jardi)!

brazil

Francuska je do kraja susreta uspjela da izjednači rezultat, ali se skoro niko ne sjeća ko je dao gol za “trikolore” (Mark Keler) jer je majstorija Roberta Karlosa zasjenila cijeli fudbalski svijet!

Pročitajte i ovo: Škotska – zvuk gajdi će se čuti na Euru