NA DANAŠNJI DAN: Vasilije Jakšić ispisao istoriju crnogorskog automobilizma

Crna Gora može se pohvaliti zavidnom kolekcijom titula evropskih prvaka koje su svojevremeno donosili naši sportisti kako u kolektivnim tako i u individualnim sportovima.

Ipak, ne može se pohvaliti izobiljem titula u automobilizmu, a nakon fantastične ere Franja Kunčera, o tom sportu se gotovo nije ni govorilo. Međutim, mladi momci, ljubitelji automobilizma, tu su da ovaj sport vinu u zvijezde, a jedan od njih je svakako Vasilje Jakšić – prvak Starog kontinenta u automobilizmu 2022. godine, a tu titulu potvrdio je baš na današnji dan.

Kotoranin Vasilije Jakšić prvi je automobilista koji se okitio titulom najboljeg vozača Evrope u generalnom plasmanu, a to je uradio tokom poslednje trke u hrvatskom Buzetu, koja je deveta u kalendaru šampionata.
Meridian
Vasilije Jakšić sa prijateljima i porodicom na proslavi titule prvaka Evrope

Jakšić je prije toga čak tri puta bio prvak evropske zone, što je uspio još samo jedan trkač – Dragan Milić.

On je u svom “Zelenku“, inače Micubišiju Lanser EVO, prije završne trke prikupio 167 poena u generalanom plasmanu, ispred Australijanca Karla Šagerla i Italijana Antonina Mijuola koji su imali po 159 poena.

U svojoj debitantskoj sezoni u FIA šampionatu Evrope Vasilije Jakšić je slavio na stazama u Francuskoj, Portugalu, Švajcarskoj, Španiji i Češkoj. Drugi je bio u Italiji i Poljskoj, da bi na stazi u Ilirskoj Bistrici zbog pogrešnog izbora guma, te promašene šikane uz kaznu od 90 sekundi bio poslednji u svojoj klasi.

Vasilije je nakon osvajanja šampionata bio proslavljen kao šampion u Crnoj Gori, ali kako i on sam govori – od tapšanja po ramenu nema ništa. Od države je dobio samo fotografisanje i poneku objavu na društvene mreže, a ništa drugačije nije bilo ni sa opštinom Kotor, čiji je građanin.

Osim toga što je što je šampion FIA Evropskog prvenstva Jakšić se okitio i titulom prvaka Crne Gore, a rekorde je nizao na svakoj stazi kojom je protutnjio.

Vasilije je svojevremno bio u kampu automobilzma Roba Vilsona, koji se takmičio u poznatim trkama širom svijeta kao što su NASCAR I Le Mans, a po završetku karijere osnovao je svoju akademiju vozača. Kotoranin je tada dupoznao i vozača Formule 1 Valterija Botasa, a cijelo to iskustvo pomoglo mu je da, kako je govorio, nauči osnovne stvari u vožnji brzih automobila na brdskim trkama, koje su ga i pretvorile u šampiona.

Meridian
Micubiši Vasilija Jakšića sa fotografijom preminulog automobiliste Nikole Asanovića

Skromni Kotoranin je titulu šampiona Starog kontinenta posvetio svom trgično nastradalom prijatelju Nikoli Asanoviću, poznatom trkaču iz Podgorice koji je sa svojom formulom “Norma” u klasi N2 bio vodeći u brdskom CEZ šampionatu.