DUBOA: Pokrali su me...

Britanski teškaš Danijel Duboa pomalo neočekivano je dobio priliku da se bori za titulu prvaka u verzijama WBA, IBF i WBO.

On je u Vroclavi izazvao aktuelnog šampiona Aleksandra Usika, a nakon devet rundi Ukrajinac ga je tehničkim nokautom porazio. Dan nakon meča, malo se govori o tom nokautu, a mnogo više o situaciji koja se desila u petoj rundi.

Duboa je uputio udarac u tijelo Usika, a sudija je to okarakterisao kao nizak udarac. Aktuelni šampion je odmah pao i uhvatio se za prepone pa je zbog toga dobio pet minuta da se oporavi, koliko ga i sleduje nakon takve vrste udarca.

Međutim, usporeni snimak pokazao je da udarac možda i nije bio toliko nizak.

U narednim rundama Usik je potvrdio zašto mu pripada titula i porazio izazivača.

Bokserski svijet i dan nakon meča diskutuje o situaciji iz pete runde, a Britanac smatra da mu je pobjeda nepravedno oduzeta jer da sudija nije dosudio nizak udarac postojala je velika šansa da se Usik ne oporavi i ne vrati na noge za deset sekundi što bi značilo da je poražen nokautom.

„Ova greška mora da se ispravi. Moramo da insistiramo na tome. Trebalo bi da sam sada šampion svijeta. Ovo nije bilo pravedno. Ne treba da živimo laž, treba da obznanimo da ovo nije ispravno. Pokrali su me tamo. Definitivno želim revanš, da pobijedi pravda. Beskrajno sam u sali trenirao kako bih iskoristio svoju šansu. Uspio sam i ovo je trebalo da bude moj trenutak. Trebalo je da bude nokaut. Užasno se osjećam. Udarac nije bio nizak. Osjetio sam kako sam savršeno pogodio u njegov stomak. Siguran sam kada pogodim dobar udarac.“ rekao je Duboa.

Duel je održan u “Tarčinski areni” pred 45 hiljada gledalaca gdje je Usik uživao ogromnu podršku brojne lokalne ukrajinske publike.

Duboa sada ima skor od 19 pobjeda od čega 18 KO i dva poraza u profesionalnom ringu, a zadnji put je poraz pretrpio 2020. godine u borbi protiv Džoa Džojsa.