Ko je Crnogorac na klupi Srbije: Pomagao i Bojani Popović u Tokiju i Španiji

Dragiša Koraćević je rukometni stručnjak rođen u Nikšiću koji je nakon igračke karijere svoju posvećenost ovom sportu počeo da dokazuje baveći sa video analizom i trenerskim poslom koji ga je doveo do klupe muške seniorske reprezentacije Srbije.

Za početak upoznaćemo vas sa njegovom igračkom karijerom, koju je počeo u RK Sutjeska iz Nikšića, a zatim 11 godina proveo u RK Leotar iz Trebinja.

Teška povreda ruke bila je razlog zbog čega je sa nepunih 30 godina završio igračku karijeru ali njegova ljubav prema ovom sportu nije prestajala, naprotiv, postala je veća.

Uporedo je kao kapiten kluba iz Trebinja radio i kao trener u mlađim kategorijama da bi nakon povrede ruke završio karijeru i odmah dobio priliku da kao trener radi i u prvom timu Leotara.

“Nažalost zbog teške povrede sam mlad zavrsio igračku karijeru. Još dok sam igrao, trenirao sam mlađe kategorije tako da sam odmah po završetku igračke karijere postavljen za trenera prve ekipe. Uživam u rukometu u svakom smislu, živim rukomet 24 sata”, rekao je Koraćević za Meridian sport.

Na pitanje da li više uživa kao trener ili igrač, istakao je da je njegova strast prema ovom sportu ista, kako sa loptom u rukama, tako i na klupi pored terena.

“Podjednako uživam i kao igrač i kao trener, gledajući utakmice, treninge, radeći utakmice u sklopu posla, sve što ima veze sa rukometom”, nastavio je Dragiša Koraćević razgovor za naš portal.

Osim klupe Leotara, bio je i pomoćnik u stručnom štabu Uroša Bregara u ženskoj reprezentaciji Srbije, a njegova stručnost iz oblasti video analize prepoznata je i kroz saradnju sa Bojanom Popović u selekciji Crne Gore.

Naš današnji sagovornik je jedan od malobrojnih crnogorskih trenera koji imaju diplomu Master kouča od priznate Rink konvencije.

ŠTA JE RINK KONVENCIJA I ZBOG ČEGA JE VAŽNA?

Rink konvencija je predstavljena 2000. godine, a naziv je dobila po nekadašnjem predsjedniku EHF komisije za metode, Klaudiju Rinku. Već po osnivanju popisnici ove konvencije bile su Francuska, Njemačka, Češka, Mađarska, Danska i Rusija.

Rinkova ideja imala je za cilj da stvori standardna pravila za edukaciju trenera u Evropi, čuvajući i štiteći regionalne i nacionalne karakteristike, a pružala je mogućnost lakšeg zaposlenja u državama potpisnicama konvencije.

Samo godinu nakon osnivanja gore pomunutim državama su se pridružile i skandinavske rukometne sile Švedska, Norveška, zatim i Bjelorusija pa je bilo jasno da je popularnost postajala sve veća.

Crna Gora je treća država na Balkanu koja je krenula sa edukacijom trenera po ovom programu 2009. godine, nakon Slovenije i Hrvatske (2004. godine), a do danas 42 države vode računa o edukaciji trenera po Rinkovoj konvenciji koja je postala obavezna u savremenu rukometu.

Među velikim imenima koji su dobili priznanje i Master kouč diplomu poput Veselina Vujovića, Lina Červara, Bojane Popović, nalazi se i ime Dragiše Koraćevića koji je bio dio prve generacije u Crnoj Gori koja je polagala za licencu.

“Nakon tri godine rada kao trener prve ekipe, krenuo sam sa edukacijom za zvanje Rukometnog trenera na Univeritetu Donja Gorica koji je organizovao Rukometni savez Crne Gore u sklopu programa Rink konvencije EHF-a. To je bila prva generacija edukacije trenera po tom programu, na kojoj je bila i Bojana Popović, Suzana Lazović, Gabrijela Markoč, Miko Ašanin i drugi”, rekao je Koraćević.

Rođeni Nikšićanin je stručnjak za video analizu koja mnogo pomaže trenerima u pripremi utakmica, pa pored trenerskog posla radi i za stranu kompaniju koja je zadužena za analizu svih takmičenja pod okriljem EHF-a i IHF-a.

“Radnik sam jedne strane kompanije koja je zadužena za analizu svih takmičenja pod okriljem EHF-a i IHF-a, kao i većinu nacionalnih prvenstava. Video analiza je jako bitna stvar i mnogo pomaže trenerima u pripremi treninga, utakmica, same taktike, a profesionalni sport se ne može zamisliti bez nje”, rekao je Koraćević za naš portal.

U tom segmentu priprema pomagao je i Bojani Popović tokom Olimpijskih igara u Tokiju i Svjetskog prvenstva u Španiji 2021. godine ali kontakta sa RSCG nije imao.

“Jedini kontakt sa RSCG je bio preko Bojane, jer sam joj radio video analizu za dva velika takmičenja, Olimpijske igre u Tokiju i Svjetsko prvenstvo u Španiji. Kao što sam pomenuo, već dugo vremena se bavim video analizom pored trenerskog posla”, rekao je Koraćević.

Dragiša Koraćević
Foto: Privatna arhiva

Radio je u stručnom štabu ženske seniorske reprezentacije Srbije koja je nastupala na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2022. godine, da bi od prošle sezone postao prvi trener Leotara iz Trebinja zamijenivši Darka Tavrića koji je četiri godine predvodio ovaj tim u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

“Godinu dana sam bio član stručnog štaba Ženske seniorske reprezentacije Srbije, bio sam na prvenstvu Evrope u Sloveniji 2022. Jako sam srećan što sam bio dio te ekipe, upoznao mnogo dobre ljude i stekao prijatelje. Kako sam ponovo postao trener prve ekipe Leotara, koja je prošle godine izborila i bila učesnik EHF Evropskog kupa, nijesam mogao više biti uporedo i član reprezentacije jer se muški i ženski kalendari takmičenja podudaraju”, rekao je Koraćević za naš portal.

Toni Đerona je smijenjen sa mjesta selektora muške seniorske reprezentacije Srbije, a na njegovom mjestu postavljen je perspektivni trener Vojvodine, 44-godišnji, Boris Rojević.

Na njegovo insistiranje u stručnom štabu “orlova” biće i rukometni stručnjak porijeklom iz Nikšića Dragiša Koraćević koji ne krije uzbuđenje zbog ove saradnje.

“Poznajemo se od ranije ali će ovo biti prvi put da sarađujemo. Radujem se saradnji sa takvim stručnjakom i čast mi je da ću biti dio stručnog štaba jedne tako ozbiljne reprezentacije”, rekao je Koraćević.

Srbiju će u borbi za Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj, čekati težak zadatak nakon što su na žrijebu izvukli Španiju sa kojom će se sastati sredinom maja.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.

2 Komentara

    Imao je tesku povredu ali ljubav prema rukometu svaka mu cast

    Veliki strucnjak

Komentarisanje nije dozvoljeno.