Lazar Radović za Meridian sport: Mi živimo svoj san!

Rijetko koji grad se može podičiti činjenicom da je sa svega 13 hiljada stanovnika (gradsko jezgro) dao dva NBA igrača, a da je broj onih koji su nosili dresove velikih evropskih klubova davno premašio četiri cifre. Bar je jedan od tih gradova!

Ponos Bara, ekipa Mornara, navikla je ljubitelje širom regiona na spektakularne mečeve kako u borbi za plej of tako i u borbi za opstanak. Međutim, zadnje tri godine u istom gradu pokrenuta je nova košarkaška priča. Ta priča nosi ime OKK Šušanj!

Šušanj je uspio da se za rekordno kratko vrijeme upiše u stranice crnogorske košarkaške istorije s’ obzirom da je baš ove 2024. godine uspio da zaigra završnicu Kupa Crne Gore, a pored toga i da osvoji Drugu ligu (zvanični naziv I B MCKL).

Drugoligaški karavan na sam pomen ne budi široj javnosti neko posebno interesovanje i radoznalost da se “baci” pogled. Međutim, barska publika je u nekoliko navrata impresivno ispunila “Topolicu”, posebno u gradskom okršaju sa Mediteranom (među prvima čestitali plasman u Prvu ligu putem svojih društvenih mreža).

Bar

Utakmice sa ogromnim brojem poena, velikom željom, požrtvovanjem, a na kraju i sa triler završnicama. Čak se i u zadnjem kolu odlučivalo između tri tima koji će osvojiti titulu. Ona je ipak pripala, premijerno, Šušnju.

Košarka je timski sport i iza ovog istorijskog trijumfa Šušnja stoji upravo cijeli tim, međutim, statistika Lazara Radovića je impresivna i nismo mogli da ostanemo imuni na činjenicu da je bek Šušnja prosječno po meču bilježio 22,9 poena!

Inače, za one koji nisu iz Bara, Šušanj je (ogromno) naselje “naslonjeno” između Zelenog pojasa (ulazak u Bar iz pravca Sutomora) i Topolice, centra grada. S’ obzirom da dobar dio igrača dolazi iz dijametralno suprotnog naselja zanimalo nas je odakle ideja da se klubu da baš ime Šušanj?

Lazar Radović: “Nema tu neke velike tajne, prosto, ideja je potekla od mjesne zajednice u kojoj i danas popriličan broj igrača živi, a koja je čuveno turističko ljetovalište”

Da li ste se nadali plasmanu u Prvu ligu na početku sezone?

Lazar Radović: “Ne, baš nismo. Svaki sportista ima neka očekivanja, želje. Naravno, naše želje bile su da jednog dana zaigramo u Prvoj ligi Crne Gore, ali se taj san pretvorio u javu već ove godine i tu moram da istaknem ogromnu zaslugu trenera Peđe Vujačića”.

Koliko je bilo teško okupiti sastav koji će se boriti za Prvu ligu?

Lazar Radović: “Mi smo imali kostur ekipe od sedam, osam igrača koji igraju već tri godine sa nama i tom sastavu smo pridodali još četiri, pet momaka, dvojicu amerikanaca, te smo uspjeli da idealno posložimo sve kockice, opet apostrofiram, zahvaljujući Peđi Vujačiću”.

Bar

Raritet je vidjeti američke igrače u Drugoj ligi. Kako je došlo do realizacije ovih angažmana?

Lazar Radović: “Imao sam dobre kontakte preko određenih menadžerskih agencija. Pored njihovih igračkih kvaliteta nama je jako važno da su oni podjednako dobri i kao ljudi i da su se brzo uklopili u naš sistem rada”.

Igranje Prve lige nosi neuporedivo veće izazove, posebno organizacijski gledano. Da li su pripreme za narednu sezonu već počele?

Lazar Radović: “Uzeli smo par dana odmora, ali već od ponedjeljka krećemo sa pravljenjem plana za našu debitantsku sezonu u prvoligaškom društvu. Biće vrlo izazovno jer mi smo mali klub, ali opet imamo uslove koji drugi klubovi u Crnoj Gori nemaju. Imamo, prije svega, svoju dvoranu u kojoj treniramo i vježbamo nesmetano i to je ogroman plus”.

Snovi postoje i nadograđuju se, razvijaju. Iz Prve lige se nazire i ABA 2 liga. Da li snovi dosežu do nje u dogledno vrijeme?

Lazar Radović: “Sa ove tačke gledišta nerealno je pričati o ABA 2 ligi, ali da snovi i želje postoje to je normalno. Bar, kao grad, ima ogroman potencijal kada je košarka u pitanju. Mornar je višegodišnji učesnik prve ABA lige, mi smo sada prvoligaši u domaćem šampionatu, a nadamo se da će nam se i naši prijatelji iz KK Mediteran pridružiti u Prvoj ligi, s’ obzirom da ih očekuje baraž za ulazak u istu”.

Zanimljivo, Bar je zadnji put imao dva predstavnika u Prvoj ligi tadašnje Srbije i Crne Gore 2005/06. godine, kada su u sali OŠ “Jugoslavija” svoje mečeve igrali Mornar i Primorka (nakon te sezone Primorka se ugasila).

Za ljubitelje statistike Alen Đeljošević, krilo, krilni centar Šušnja, biće prvi igrač koji je zaigrao za tri različita barska kluba u Prvoj ligi, s’ obzirom da je nosio dres i Mornara i Primorke.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.