Marija Leković za Meridian Sport: Titula sa Fenerbahčeom ostvarenje sna!

Crnogorska košarkašica Marija Leković prvi put je u istoriji osvojila titulu klupskog šampiona Evrope, i to u dresu Fenerbahčea, a nakon toga je prvo odlučila da svoje iskustvo podijeli sa ekipom Meridian Sporta.

Fenerbahče je u finalu savladao Vilnev 106:73, a Marija je tada postala prva crnogorska košarkašica koja je podigla prestižni pehar.

“Osjećaj je fantastičan, o ovome sam sanjala i čvrsto vjerovala tako da uživam u ovim trenucima! Prva sezona van Crne Gore iskreno nije mogla da bude ljepša”, rekla je Marija.

Talentovana košarkašica dobila je priliku da zaigra za ekipu koja se godinama unazad nalazi u vrhu evropske košarke.

“Fener važi za najbolji tim u Evropi. Prošle godine su osvojili Evroligu takođe i Tursko prvenstvo, a to dovoljno govori o kakvom je klubu riječ. Prelijepo je biti dio takve ekipe i imati priliku da učim od vrhunskih igračica.”

Evroliga

Leković je otkrila i kako je protekao period adaptacije na Istanbul, te koja joj je od saigračica najviše pomogla da se prilagodi.

“Sigurno je da sam napredovala, jer rad tokom sezone sa ovakvim igračicama mogao je da mi donese samo dobro – mnogo stvari sam naučila i upila, što će se, nadam se u narednom periodu i pokazati. Istanbul je veliki grad, ali za sad se snalazim sasvim solidno. Pri adaptaciji mi je najviše pomogla Nikolina Milić – ipak smo sa istog govornog područja.”

Na pitanje kako je zadovoljna svojom ulogom u Fenerbahčeu, kratko je odgovorila:

“Prva sezona u novom okruženju i sa malo drugačijim funkcionisanjem, bila je od izuzetnog značaja za mene. Rad sa najboljim košarkašicama Evrope može da bude samo dobra stvar za mene i moj budući napredak.”

Leković je sada već postala stalna članica crnogorske reprezentacije, a na prošlom Evropskom prvenstvu pokazala je da naša zemlja ima na koga da računa kada je riječ o ženskoj košarci.

“Sada dolazi do smjene generacije, imali smo priliku naučimo od starijih igračica kako se treba odnositi prema nacionalnom timu. Mislim da imamo mnogo talentovanih igračica i da je svijetla budućnost pred nama. Naravno, očekuje nas i veliki rad kako bi uspjele da ostvarimo naše ciljeve”, rekla je Leković.

Kvalifikacije za Evrobasket biće nastavljene u novembru, krenulo je dobro i čini se da će Crna Gora osim put u nizu igrati na Evropskom prvenstvu…

“I jesmo na jako dobrom putu da se još jednom nadjemo na velikom takmičenju. Uz rad i trud, ali i veliku želju da ponosno predstavljamo našu državu u Evropi, nadam se da ćemo to i ostvariti”, zaključila je Leković.

Evroliga

Ipak, borba za medalje bila je nedostižna za crnogorsku selekciju do sada, a mi smo je pitali šta to nedostaje Crnoj Gori kako bi napravila taj korak naprijed.

“Sigurno da bi bilo lijepo kad bi se ženskoj košarci posvećuje više pažnje jer predstavljamo zemlju na sjajan nacin. Mislim da nam je potrebna veća baza, a sa većom bazom imamo jaču ligu i naravno reprezentaciju. Takođe, igranje našeg kluba u Evropi bilo bi sjajno. Iskreno se nadam da će se to desiti u budućnosti”, poručila je Leković.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.