VLADIMIR ŠTIMAC ZA MERIDIAN SPORT: Igramo najbržu košarku u zadnjih nekoliko godina; Medalja je realnost; Neka niko ne uzima Nutelu!

Vladimir Štimac bio je neizostavni “kec iz rukava” bivšeg selektora Srbije Aleksandra Đorđevića i vinovnik svih srebrnih medalja u prošloj deceniji.

REGISTRUJTE SE PREKO PROMO KODA SPORT i odmah nakon toga na vaš korisnički nalog će biti uplaćeno 30 eura BONUSA.

Popularni Štimara bio je univerzalni vojnik! Njegova energija osjećala se i sa klupe od prve do poslednje sekunde. Upravo je sa iste najčešće ulazio u igru, a svoju ulogu shvatio je maskimalno ozbiljno i odgovorno, pa su ga tokom Olimpijskog košarkaškog turnira u Riju 2016. godine prozvali i srpskim Denisom Rodmanom.

Pokrivao je istu poziciju kao i popularni Crv, identične borbenosti u odbrani, ali se (na sreću) tu svaka podudarnost zaustavlja jer dok je Rodman bio sklon raznim porocima, Štimarin najveći bila je tegla Nutele pred finale sa selekcijom SAD.

Ovaj 36. godišnjak sa velikim uspjehom i dalje nastupa u Kini i pomno, kao i uvijek, prati šta se događa sa reprezentacijom Srbije koja na ovom Mundobasketom želi da dođe do prve medalje u ovoj deceniji.

Uprkos vremenskoj zoni, obavezama u klupu, Vladimir je izdvojio par minuta za potrebe portala Meridian sport.

intervju Štimac
Aleksandar Đorđević: “On i kada peškirom “maše” to radi energičnije, drugačije, od svih drugih”

Kao neko ko poznaje rad u reprezentaciji, novog kapitena i ostale igrače koliko ti “jako” djeluje ovogodišnji sastav?

Vladimir Štimac: “Meni ovaj sastav djeluje vrlo jako, ali ne bih da sada stavljam neki dodatni teret na igrače. Potrebno je što ih više rasteretiti. Odigrali su odlično mečeve u grupi, potrebno je da to urade i u narednoj grupnoj fazi. Bogdan ih vodi jako dobro, a i ostali igrači daju svoj puni doprinos za sada. Što se mene lično tiče, mi igramo najbržu košarku u zadnjih nekoliko godina”

Ti si bio jedan od glavnih “fajtera” u Saletovoj selekciji. Prepoznaješ li sada igrača koji može sa klupe da napravi razliku kao što ste je vi pravili?

Vladimir Štimac: “Hiljadu puta sam do sada govorio da su ti momci u 12 najboljih i oni sigurno da zaslužuju da budu tu. Svako od njih zna svoju ulogu u timu, naravno, te iste uloge će se mijenjati, adaptirati u zavisnosti od protivnika važno je da nema nikakvog ega, što je najvažnije i važno je da budu zajedno. Mislim da će to zajedništvo ispoljiti tek malo kasnije”

Španija godinama dolazi oslabljena na prvenstva, a na kraju dođe i do same završnice. Da li aktuelni šampioni svijeta mogu ponovo da naprave istorijski rezultat?

Vladimir Štimac: “Španija je definitivno uvijek jedna vrlo opasna ekipa sa kakvim god sastavom da dođu. Oni ulažu u svoje talente već godinama i trude se da ih “izguraju” do kraja kako kroz ligu tako i kroz reprezentaciju. Jako su slični nama jer oni imaju dugu tradiciju dobrih rezultata i sa razlogom su aktuelni šampioni i Evrope i svijeta. Svakako da mogu do kraja da dođu i ovoga puta”.

Koga lično izdvajaš kao selekciju na kojoj bi mogao da bude drugačiji fokus, odnosno, ko je, po tebi favorit iz sijenke?

Vladimir Štimac: “Citirao bih pokojnog selektora i velikog trenera Dušana Dudu Ivkovića koji nam je jednom rekao: “Momci, ne igrate samo vi košarku. Igraju je i drugi”, dakle svašta je moguće na ovom šampionatu. Različite su reprezentacije. Neke obiluju talentom, druge atletikom, treće njeguju visok procenat šuta iz igre. Već neko vrijeme igram po Aziji i po zemljama koje, na papiru, ne važe za košarkaške nacije i mogu reći da je kod svih košarka na jednom vrlo ozbiljnom nivou”.

Za kraj, da li Nutela zaista pomaže kada je stres u pitanju i da li bi je nekome preporučio iz ove generacije?

Vladimir Štimac (kroz smijeh): “Jao, Kalina, Kalina! Da, on je plasirao tu priču da sam jeo Nutelu noć prije finala i da, kriv sam! Volim slatko, ali nikome ne savjetujem da to uradi jer sam ja jedan od rijetkih koji može da svari toliku količinu šećera”.

Vladimir Štimac osvojio je tri srebrne medalje sa reprezentacijom Srbije i to na: Evropskom prvenstvu, Svjetskom prvenstvu i Olimpijskom košarkaškom turniru. Jedan od najviralnijih poteza bilo je njegovo zakucavanje u finalu Mundobasketa 2014. godine preko Stefa Karija (asistencija Stefana Jovića). Iako je Amerika u tom momentu vodila sa +32 ovaj potez izazvao je sveopšte oduševljenje kod navijača Srbije!

Srbija je kao prvoplasirana u grupi A izborila plasman u drugu grupnu fazu gdje je čekaju mečevi sa Dominikanskom republikom i duplim dužnicima – selekcijom Italije!

3 Komentara

    Srbija nikada nije bila ekipa koju treba zanemariti . Samo sto smo mi takav narod , pa volimo da pametujemo i prognoziramo na osnovu nekih irelevantnih stvari..

    Sjajan intervju…. Odlični ste svakako…

    Odlična ekipa, vrhunska igra.

Komentarisanje nije dozvoljeno.