PREMINULA ATLETSKA LEGENDA: Prvi trčao 100 metara ispod 10 sekundi

Legenda atletike Džim Hajns preminuo je u 76. godini života, potvrdili su iz Svjetske atletske federacije. On je prvi atletičar koji je etapu od 100 metara uspio da pretrči za 9,95 sekundi.

To je uradio na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine, kada je izmjereno vrijeme bilo mijenjano čak tri puta a amerikanac je u jednom intervjuu izjavio kako su vrijeme mijenjali jer nisu mogli da povjeruju da čovjek može tako brzo da trči.

Hajns, koji je odrastao u Kaliforniji, bio je poznat po svojim raznovrsnim odabirima sportova. Sportsku karijeru započeo je kao bejzbol igrač. Tada je atletski trener Džim Kolman prepoznao njegovu sposobnost trčanja, pa se priključio najstarijem sportu na svijetu-atletici. Do punoljetstva se već svrstavao među 20 najboljih trkača planete u trci na 100 metara.

Ono po čemu će ostati upamćen zasigurno je obaranje rekorda baš u trci na 100 metara i to na Olimpijskim igrama. Vrijeme koje je trčao amerikanac u Meksiku ostalo je nedodirljivo do dolaska Kelvina Smita 15 godina kasnije. Taj rekord danas drži legenda savremenog atletskog trčanja Jusein Bolt koji je nevjerovatnih 9,58 sekundi postavio na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine.

Američka sportska legenda rano se povukla iz atletike, u 22. godini, kada je započeo svoju karijeru u američkom fudbalu.