BRILJANTNA VOŽNJA DI ĐANANTONIJA: Banjaja i Martin nizali greške

Vozač Gresini Rejsinga Fabio Di Đanantonio slavio je u trci za Veliku nagradu Katara, ispred aktuelnog šampiona Franćeska Banjaje na Dukatiju i vozača VR46 tima Luke Marinija.

Banjaja je par krugova prije kraja zbog katastrofalne greške skrenuo sa staze, a tu priliku iskoristio je njegov zemljak da bi preuzeo prvu poziciju, pobjegao i prvi put u životu trijumfovao u kraljevskoj kategoriji.

Popularni Diđa još uvijek nema angažman za sledeću godinu, pošto je poznato da će na njegovo mjesto doći Mark Markez.

Italijan je prethodno pobjeđivao u Moto2 i Moto3 kategroji, a do prve pobjede u MotoGP kategoriji došao je sa tri sekunde prednosti u odnosu na Banjaju.

Drugo mjesto aktuelnog šampiona i tek deseto Horhea Martina znači da Banjaja ima 21 bod prednosti u odnosu na Španca u borbi za titulu prvaka, koja će biti odlučena narednog vikenda u posljednjoj trci ove sezone – trke za Veliku nagradu Valensije.

Italijan je bez sumnje u Kataru odvezao najbolju trku svoje karijere, pošto je od starta pratio Banjaju, koji je vodio i imao nevjerovatan ritam.

Činilo se da će vozač Gresinija i ranije napasti šampiona, ali je ključan manevar izveo tek četiri kruga pre kraja. Samo krug kasnije Banjaja je pokušao da uzvrati, ali je umjesto toga napravio veliku grešku i otišao široko, ali je srećom ostao na motoru i izgubio je samo dvije i po sekunde. Pošto su svi ostali vozači bili daleko iza, njegovo drugo mjesto je bilo zagarantovano.

Marini je praktično bio sam na trećoj poziciji pošto je kao pobjednik izašao iz okršaja sa Aleksom Markezom iz Gresinija i vozačem KTM-a Bredom Binderom. Njih dvojica su pretrpjeli poraz i od Mavrika Vinjalesa na Apriliji, koji je na kraju bio četvrti.

Sedmi je trku završio Fabio Kvartararo na Jamahi, a najbolju desetoricu kompletirali su drugi vozač Dukatija Enea Bastijanini, Džek Miler iz KTM-a i Martin.

Vozač Pramak Dukatija je imao trku za zaborav, pošto nakon lošeg starta nijednog trenutka nije mogao da nađe pravi ritam. Martin je posle starta pao na osmu poziciju, uspio je malo da napreduje, ali je bio nemoćan u svim duelima sa vozačima koji su ga napadali.

Naredna i posljednja trka u MotoGP šampionatu vozi se već narednog vikenda za Veliku nagradu Valensije, na kojoj će biti odlučen i šampion kraljevske kategorije.