Olimpijske igre - Minhen, Zapadna Njemačka 1972

Olimpijske igre, atletski savez održan je u Minhenu u Zapadnoj Njemačkoj, trajale su od 26.avgusta do 10. septembara 1972. godine.

1972. godine u Minhenu kada je osmoro palestinskih terorista napalo Olimpijsko selo 5. septembra i ubilo dva člana izraelskog tima. Još devet Izraelaca bilo je u taocima dok su se teroristi dogovarali za puštanje 200 palestinskih zatvorenika u Izraelu.

 Svi taoci, petorica njihovih otmičara i jedan zapadnonjemački policajac ubijeni su u neuspjelom pokušaju spasavanja. Tragedija je zaustavila Igre i bacila dugu sjenku na one do tada nezaboravne Igre.

Sva takmičenja bila su obustavljena na jedan dan, dok je na Olimpijskom stadionu služen pomen žrtvama. Odluka predsednika MOK-a Averi Brundage-a da nastavi Igre nakon napada bila je široko kritikovana.

U narednim Olimpijskim igrama, povećane  su mjere bezbjednosti u olimpijskim selima i na mjestima takmičenja štitile su sportiste, ali su takođe umanjile prazničnu i otvorenu atmosferu koja je u središtu olimpizma.

Učestvovalo je više od 7.000 sportista iz 122 zemlje. Takmičenje u atletici bilo je pokvareno protestima zbog opreme, problemima sa rasporedom i incidentima na stazi.

Sovjetski sprinter Valeri Borzov pobijedio je u trkama na 100 i 200 metara kada su dvojica njegovih glavnih takmičara, koristeći raspored sa neažurnim startnim vremenima, propustili meč. Lasse Viren iz Finske osvojio je zlatnu medalju u trkama na 5.000 i 10.000 metara.

U plivačkom takmičenju učestvovao je Amerikanac Mark Spitz, koji je osvojio sedam zlatnih medalja (tri u štafetama), najviše bilo kog sportiste na jednoj Olimpijadi do tada. Šejn Gould iz Australije osvojio je tri zlatne medalje, srebrnu i bronzanu u ženskim plivačkim disciplinama

Streljaštvo se prvi put vratilo na Igre od 1920. godine, priredbama i za muškarce i za žene. Sovjetska gimnastičarka Olga Korbut i dizač tegova Vasilij Aleksejev debitovali su na olimpijskim igrama 1972. Teofilo Stevenson iz Kube osvojio je prvu od svoje tri bokserske zlatne medalje u teškoj kategoriji.

Sovjetski Savez je osvojio mušku zlatnu medalju u muškoj košarci, uznemirivši Sjedinjene Države, koje do tada nikada nisu izgubile utakmicu u olimpijskom takmičenju.

Pobjeda je zaokružena kontroverzom nakon što su zvaničnici igre produžili takmičenje za tri sekunde, omogućavajući Sovjetima priliku da postignu konačni koš i pobjede 51–50.

SAD tim, verujući da je konačni rezultat nepravedan, nije prisustvovao ceremoniji pobjede, odbio svoje srebrne medalje i podneo zvanični protest bez uspjeha.