Olimpijske igre - Barselona, Španija, 1992

Olimpijske igre, održane u Barseloni u Španiji, trajale su od 17.septembra do 2.oktobra 1976. godine.

Igre 1992. bile su možda najuspešnije moderne olimpijske igre. Učestvovalo je više od 9.300 sportista koji su predstavljali 169 zemalja. Prvi put poslije tri decenije nije bilo bojkota.

Dramatične političke promjene koje su zahvatile istočnu Evropu imale su ogroman efekat na Olimpijske igre. Letonija, Litvanija, Estonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija takmičile su se kao nezavisne države.

Padom Berlinskog zida 1989. godine Njemački tim je ponovo ujedinjen. Iako je nacija Jugoslavija bila zabranjena, sportistima iz Srbije i Crne Gore bilo je dozvoljeno da se takmiče kao pojedinci. Sportisti iz bivših sovjetskih republika posljednji put su se takmičili ekipno.

Poznat kao Ujedinjeni tim, njegovi članovi su na ceremonijama medalja pozdravljani svojim pojedinačnim himnama i zastavama. Južna Afrika, koja je napustila politiku aparthejda, vratila se na Olimpijske igre sa svojim prvim rasno integrisanim timom.

Spisak sportova proširen je na badminton, bejzbol i ženski džudo. u Barseloni karakteriše sve veće prisustvo profesionalnih sportista u olimpijskim takmičenjima. Najuočljiviji su bili SAD muška košarkaška ekipa, nazvani „Dream Team“. U timu, koji je zdrobio svakog od protivnika da bi lako osvojio zlatnu medalju, bilo je 11 zvijezda Nacionalne košarkaške asocijacije, uključujući Majkla Džordana, Čarlsa Barklija, Earvina („Magija“) Džonsona i Larrija Birda. Uprkos ulivanju profesionalnosti, raspodjela medalja među zemljama ostala je uglavnom ista, ako ne i malo uravnoteženija.

Bjeloruski gimnastičar Vitalij Šerbo dao je najupečatljiviji nastup na Igrama pobijedivši u pet od sedam pojedinačnih disciplina. Mađarka Krisztina Egerszegi osvojila je tri zlatne medalje u takmičenju u plivanju. Kubanski bokserski tim uhvatio je 7 od 12 naslova.