Kipruto suspendovan na šest godina, ostao i bez svjetskog rekorda

Kenijskom atletičaru Roneksu Kiprutu oduzet je svetski rekord u drumskoj trci na 10 kilometara i suspendovan je na šest godina zbog dopinga.

Istragom je utvrđeno da abnormalnosti u Kiprutovim uzrocima krvi ukazuju na “namjerni i sofisticirani režim dopinga” i da je Kipruto vjerovatno imao pomoć nepoznatih trećih strana. On je u to vrijeme pokušavao da se kvalifikuje na Olimpijske igre u Tokiju.

Kipruto je kažnjen šestogodišnjom suspenzijom zbog onoga što je smatrano otežavajućim okolnostima u njegovom slučaju, u odnosu na standardnu četvorogodišnju suspenziju zbog dopinga.

Nijedna zabranjena suspstanca nije pronađena u njegovom tijelu, a slučaj se zasnivao na podacima iz njegovog biološkog pasoša, koji prati uzroke krvi sportista tokom vremena kako bi se otkrile nepravilnosti i promjene koje upućuju na doping krvi.

Njemu su poništeni svi rezultati koje je ostvario od septembra 2018. godine, što znači da je izgubio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2019. godine na 10.000 metara i svjetski rekord u drumskoj trci na 10 kilometara iz 2020. godine.

Svetski rekord će sada pripasti Berihu Aregavi iz Etiopije koji je prošle godine pretrčao 10 kilometara za 26 minuta i 33 sekunde, devet sekundi sporije od Kiprutovog rezultata.

On se branio tvrdeći da su za nepravilnosti krive bolest i neredovne navike u treningu, ali i konzumiranje alkohola, za koje se navodi da se uvećalo tokom pandemije korona virusa. On je takođe tražio da se ospori validnost nekih uzoraka krvi u slučaju.

Njegov pravni savjetnik saopštio je da se razmatra upućivanje žalbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.