CRNA GORA ŽELI REPRIZU IZ OVIJEDA: Španija ima Peronea, ali i slabe tačke

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore odigraće danas utakmicu drugog kola Evropskog prvenstva u Dubrovniku protiv selekcije Španije, gdje će izabranici Vladimira Gojkovića pokušati da stignu do pobjede nad favorizovanim rivalom.

Nakon velike borbe i trijumfa naše reprezentacije nad Francuskom posle peteraca rezultatom 20:19 na otvoranju Evropskog prvenstva, ništa manje uzbudljivo i neizvjesno nije bilo i u drugom meču grupe A gdje je Hrvatska takođe posle peteraca uspjela da dođe do trijumfa (14:12).

Imala je “furija” prednost od dva gola pred odlučujuću četvrtinu ali su u posljednjoj dionici izabranici Ivice Tucaka stigli do izjednačenje i kasnije pobjede posle peteraca.

CRNA GORA DUGO NE ZNA ZA POBJEDU PROTIV “FURIJE”

Španija je na posljednjih šest mečeva protiv “ajkula” stizala do pobjede, a naša reprezentacija pamti 2020. godinu kada su u trećem kolu Svjetske lige u Ovijedu savladali “furiju” rezultatom 11:6.

Nakon toga najbliži pobjedi izabranici Vladimira Gojkovića bili su 2022. godine kada su u posljednjem kolu finalnog turnira Svjetske lige u Francuskoj poraženi nakon peteraca rezultatom 12:10.

Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj 2024
Foto: VPSCG

PERONE I GRANADOS GLAVNE PRIJETNJE PO GOL “AJKULA”

Felipe Perone i Alvaro Granados najveći su aduti Španije koju su 2022. godine doveli i do svjetskog zlata u Budimpešti.

Perone od 2017. godine sa uspjehom nosi kapicu Barselonete, a na posljednjem duelu protiv naše reprezentacije bio je nezaustavljiv.

Postigao je pet golova i vodio “furiju” do pobjede na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki.

Granados sa druge strane nastupa u Novom Beogradu, a već godinama važi za jednog od najboljih svjetskih vaterpolista. Na kraju 2023. godine dobio je nagradu za najboljeg vaterpolistu u Španiji.

Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj 2024
Foto: European Aquatics

PERKOVIĆ I POPADIĆ VIDE ŠANSU “AJKULA”

Sistem ekipe koju primijenjuje selektor Španije David Martin godinama daje rezultate, a Vlado Popadić je takođe izdvaja pomenutu dvojicu vaterpolista iz redova “furije”.

“Znamo koje kvalitete imaju, tu je Felipe Perone već u poznim igračkim godinama, ali i dalje igra na fantastičnom nivou. Ne treba zaboraviti Alvara Granadosa koji je među najboljim napadačima na svijetu. Uz to, po mom mišljenju Španija ima najbolji sistem koji godinama primjenjuje”, naglasio je Popadić.

Iako se Crna Gora posljednjih godina dosta mučila na mečevima sa ovom reprezentacijom Miroslav Perković smatra da fizički mogu da im pariraju.

“Mislim da protiv Španije možemo da tražimo šansu. I ta selekcija ima slabih tačaka i njih treba da napadnemo. Smatram da možemo da se takmičimo sa njima u ritmu i plivanju, jer smo fizički odličnio spremni. Siguran sam i da će stručni štab odlično spremiti utakmicu”, dodao je Perković.

Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj 2024
Foto: VPSCG

Popadić vjeruje da Crna Gora na poziciji centra ima pokretljivije igrače i da to može da bude adut našoj selekciji na današnjem meču.

“Sigurno da su centri tačka koju treba da napadnemo u odbrani. Fizički su teški, malo ne trpe kretnje i sigurno je tu jedna od šansi koju treba da iskoristimo, kao i da odigramo pravi meč kakav je bio u Fukuoki, naravno uz izbjegavanje grešaka iz tog duela”, smatra Popadić.

Utakmica na bazenu u Gružu na programu je od 17 sati i 45 minuta, a crnogorski vaterpolisti su pozvali navijače da ih podrže u još jednom važnom meču…

“Duborvnik nije daleko”.