DA LI STE ZNALI? Zanimljive činjenice teniske igre!

Za sve ljubitelje tenisa nikad dosta zanimljivih informacija koje su važne za ovaj najprestižniji sport. Naime, tenis je igra u kojoj je jedan og glavnih faktora za dobru igru kretanje, dobra fizička spremnost i izdržljivost.

Najbolji teniser na svijetu Novak Đoković potvrdio je da je osim fizičke spremnosti, jedan od glavnih faktora i mentalna snaga koju teniser mora da posjeduje.

U tenisu važe pravila da se ne može servirati duže od 20 sekundi, a kada se strane mijenjaju to može potrajati do 90 sekundi, odnosno 120 sekudni po završetku seta. Ukoliko dođe do prekida meča, jedini razlog može da bude klimatski uslov (npr počne pljusak), zatim oštećenja opreme tenisera i slično.

Teniska loptica
FOTO: Twitter

Ono što se najprije potroši na terenu jesu teniske loptice, zbog velikog trenja vrlo se brzo izližu, pa se iz tog razloga sve loptice mijenjaju na svaki deveti gejm, osim prvih koje se mijenjaju na sedmi gejm jer su se te loptice koristile kada su se teniseri zagrijavali. Ukoliko dođe do prekida duela, u nastavku se tokom zagrijavanja koriste nove loptice, a meč se nastavlja sa lopticama sa kojima je bio prekinut.

Ovaj prestižan sport nije zaboravio ni na tenisere sa posebnim potrebama, osobama sa invaliditetom je takođe obezbiježeno da učestvuju, da se takmiče, tako što je sve prilagođeno njima. Tenis mogu igrati radno sposobni invalidi, ali i oni kojima su potrebna invalidska kolica pri kretanju, pa se ta kategorija nazvala po njima ”wheelchair”.

Jedino pravilo koje je olakšavajuće za njih jeste da loptica može dva puta odskočiti ali to važi samo za invalide u kolicima. Takođe imaju još jednu dodatnu kategoriju, a to je mješovita konkurencija invalida, u kojoj jedan par čine invalid u kolicima i radno-sposobni invalid.

Teniseri sa invaliditetom
FOTO: Twitter

Potoji još jedna ali nezvanična američka kategorija, a to je dubl od tri igrača, tako da jedan dubl par igra protiv jednog igrača. Što se tiče pravila za samog igrača važe normalna pravila, a za dubl igrače dubl pravila, a bodovalje ostaje normalno. Ovakva kategorija nije zvanično priznata, ali se primenjuje kada prilikom dubl takmičenja kada dođe do povrede kod nekih parova.

Postoji još i australijski dubl, gdje jedan par stoji na istoj strani terena, tako da je jedan igrač na mreži, a drugi na prijemu i tako u krug.

Teniski dubl
FOTO: Twitter

DA LI STE ZNALI?

  • Da je Vimbldon imao prvi direktni televizijski prenos još 1999. godine u 174 zemlje, što je zapravo oko 1 milijarda gledaoca kraj malih ekrana.
  • Da je najbrži servis u istoriji tenisa servirao Endi Rodik servirajući brzinom od 244 km/h!
  • Da je najmlađi šampion na Vimbldonu u muškoj konkurenciji Boris Beker, koji je ujedno i prvi Nijemac sa ovom titulom. Beker tada na turniru nije bio nosilac što je prvi put u istoriji jednog Grand slama. Kod dama ovu titulu nosi Martina Hingis.
  • Da je najveći razvoj u tenisu doživio reket od sve teniske opreme, jer se u ranim fazama tenisa kao reket najprije koristio drveni štap. Poslije su ti isti štapovi dobili oblik sličan današnjem reketu sa nešto manjom udarnom površinom. S godinama površina se povećavala, a reketi su se proizvodili mnogo kvalitetnije, primjenjivanjem jačih i otpornijih žica, mekše i komfornije drške, kao i novog oblika samog reketa koji pospješuje aero-dinamičnost pri zamahu.
  • Da samo centralni i teren broj 1 Vimbldona posjeduje krov, pa je kiša čest razlog za prekid mečeva na ostalim terenima.
  • Da je prvi nagradni fond od milion američkih dolara u muškoj konkurenciji dodijeljen je 2003. godine na US Openu tadašnjem pobjedniku Endi Rodiku.
  • Da se svake godine na Vimbldonu pojede 24 tone jagoda.
  • Da je najduži meč u tenisu odigran u finalu na Australijan Openu 2012. godine između Rafael Nadala i Novaka Đokovića, ovaj duel je trajao 6 sati i 10 minuta, a pobjedu je odnio srpski teniser rezultatom od 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5.
  • Da je prvi teniser koji je na teren izašao u šortsu bio Bani Austin i to na Vimbldonu 1933. godine.

Sve su ovo neke jako zanimljive činjenice za sve ljubitelje ovog sporta koji sada već sigurno odbrojavaju dane do Australijan Opena prvog Grend slema u sezonu.