Đoković zadržan na aerodromu, čeka se odluka savezne Vlade

Novak Đoković je sletio u Australiju ali je zaustavljen na aerodromu Talamarin jer su vlasti države Viktorija odbile zahtjev da obezbijede adekvatnu vizu.

Kako pišu lokalni mediji, tim je podnio zahtjev za pogrešnom vizom. Kako navode, viza koju su tražili ne podrazumijeva mogućnost medicinskog izuzeća za ulazak nevakcinisanih u Australiju.

Ipak, ni ovo ne znači da Novak neće na kraju ući u Australiju. Naime, Granična služba ima pravo da na licu mjesta izda vizu, međutim, oni su situaciju prebacili na vlasti Viktorije.

Problem za Novaka je što je Viktorija država koja je najviše propatila tokom pandemije korona viruza zbog čega je stanovništvo provelo preko 250 dana u lokdaunu.

Vlasti Viktorije su odbile ovaj zahtjev iz razloga što se boje bijesa svojih građana pa se slučaj prebacio na savezne organe Australije.

Granične službe su zamolile Viktoriju da dozvoli Đokoviću da uđe u Australiju s obzirom da je ta država u partnerskim odnosima sa Australijan Openom i Teniskom Organizacijom Australije. Nakon toga je zamolila i savezna Vlada ali su zvaničnici Viktorije tražili da se taj zahtjev dobije napismeno, da bi na kraju odbili da postupe po željama savezne vlasti.

Nakon svega, australijski mediji i dalje pišu da će Đoković dobiti vizu i da iza ovih odluka stoji želja da se pokaže svo nezadovoljstvo prema Novaku zbog nevakcinisanja.

Više medija je prenijelo nezvanične informacije da je većina od 26 igrača, koji su tražili izuzeće, navelo da su preležali korona virus u poslednjih šest mjeseci. Upravo to bi trebalo da je bio i Đokovićevo objašnjenje za zahtjev.

Na tom zahtjevu nije bilo imena, pa dvije nezavisne komisije – jednu je formirala Tenis Australija, drugu Ministarstvo zdravlja Viktorije – nisu ni mogle da znaju o kome odlučuju i obije su jednoglasno ocijenile da je njegov zahtjev opravdan.