Brazilski nebrušeni dijamant – Endrik

Martovski termin rezervisan za reprezentacije obilježio je svojevremeno najskuplji 16 -godišnjak u istoriji fudbala. Endrik je svoje ime upisao u fudbalske leksikone pogotkom koji je postigao protiv Engleza postavši najmlađi strijelac (17 god. 246 dana)  na Vembliju kada je riječ o igračima koji nastupaju za reprezentaciju.

Nekoliko dana kasnije dobio je priliku da zaigra i u svom budućem domu Santjago Bernabeu stadionu, a svoj prvi nastup krunisao je pogotkom protiv domaćina Španije. Po mišljenju mnogih stručnjaka Endrik je budući superstar svjetskog fudbala, a nisu izostala ni poredjenja sa legendarnim zemljacima Peleom i Ronaldom.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom .

Mladić čija je sudbina očigledno da ruši rekorde, prvi nastup za seniorsku ekipu matičnog Palmeirasa upisao je samo dva mjeseca nakon šesnaestog rodjendana i tako postao najmladji fudbaler koji je zaigrao za prvi tim. Teško je bilo izbjeći pritisak medija u zemlji koja živi za fudbal, ali se ovaj tinejdžer dobro nosio sa velikom popularnošću koja je uslijedila i sa nekoliko golova dao doprinos u osvajanju šampionske titule.

Status koji je ubrzo zavrijedio u svojoj zemlji i igre koje je prikazivao nisu promakle skautima brojnih evropskih velikana. Najbrži ali i najkonkretniji bio je Real Madrid koji je za u tom trenutku šesnaestogodišnjaka platio rekordnih 35 miliona eura, a brazilski klub bi na osnovu realno ostvarivih bonusa mogao prihodovati dodatnih 25 miliona. Transfer će biti realizovan u julu kada igrač napuni 18 godina. Tokom nepune dvije godine u prvom timu brazilski vunderkind odigrao je 66 utakmica i postigao 18 golova.

Usput je prošao i sve mlađe selekcije svoje zemlje sa statistički fascinantnim brojkama. Nakon samo četiri seniorska nastupa i dva pogodka za „Selesao“ selektor je u svojim izjavama nahvalio ovog dragulja tezom da ako nastavi sa ovakvim pristupom može biti važan faktor u svjetskom fudbalu.

Endrikova prirodna pozicija je centralni napadač mada ga kao i većinu mladih igrača karakteriše polivalentnost pa može igrati i na lijevoj ili desnoj napadačkoj strani. Može se reći da ovaj dječak raskošnog talenta uživa u igri u poslednjoj trećini terena trudeći se da primi loptu izmedju protivničkih odbrambenih linija. Njegov napadački potencijal u ovom trenutku izgleda kao da nema limita, a posebno može doći do izražaja kada dobije priliku da zaigra sa svojim sunarodnicima u „kraljevskom“ klubu.

Lijevonogi napadač sije strah protivničkim defanzivcima stoga nisu začuđujuća poređenja sa brazilskim velikanima, pa je bivši engleski vezista Džo Kol nakon meča na Vembliju zaključio da ga dosta podsjeća na čuvenog Romarija. Kada se nađe u završnoj trećini terena teži brzom ubacivanju između centralnih bekova ne bi li došao u poziciju da rješava jedan na jedan, a u tim situacijama je posebno dominantan. Ukoliko se ne izbori za mogućnost da rješava sa lakoćom se oslobađa lopte, a nisu mu strani ni munjeviti šutevi sa distance.

Endrik je visok svega 173 cm pa mu je jedina slabost skok igra i nemogućnost da dobija duele sa defanzivcima u vazduhu. Ovaj nedostatak nadomjestio je svojom brilijantnom tehnikom i sposobnošću da relativno lako sačuva loptu od naleta protivničkih odbrambenih igrača. Iako na oko krhke građe riječ je o veoma snažnom napadaču pa u kombinaciji sa tehničkim kvalitetima posjeduje resurse da se bude formiran u fudbalera ekstra klase. Sebe smatra za upornog i borbenog igrača koji nikad ne odustaje do poslednjeg trenutka, spremnog da trči više od bilo kog fudbalera koji se nalazi na terenu.

PROČITAJTE JOŠ – Nemanja Bjelica: Servus profesore

Jedina prepreka na putu očekivanog razvoja Endrika mogao bi biti gotovo izvjestan dolazak Kilijana Mbapea na Santjago Bernabeu. Čak ni trenerski virtuoz kakav je Karlo Anćeloti teško može na ternu u isto vrijeme uklopiti trio Brazilaca, Francuza i Belingema. Pravi bi grijeh bio ovakvog bisera ograničiti na ulogu epizodiste i napadača koji kao džoker ulazi sa klupe. Nije nemoguće da se Endrik u svom matičnom klubu produži boravak još godinu dana ili sigurne minute koji su mu ovom periodu karijere neophodni potraži u vidu pozajmice u nekoj drugoj ekipi.