Favoriti iz sijenke i na ovom EURU!

Zemlja kvalitetnih satova, sira, čokolade, Rodžera Federera, ali i kvalitetnog fudbala je poslednji učesnik grupe A ovogodišnjeg EURA – Švajcarska!

Pravi je raritet da je jedna evropska selekcija zabilježila duplo više nastupa na Svjetskom nego li na Evropskom prvenstvu. Jedna od tih selekcija je upravo Švajcarska koja je 12 puta bila učesnik Mundijala, a ove godine zabilježiće tek šesti nastup na EURU.

Visoki životni standard, kao i visoki plasman sa zadnjeg EURA (četvrtfinale) donosi ništa manje ambicije i ovoga ljeta.

PROFIL REPREZENTACIJE:

Broj učešća na šampionatima: 6

Najbolji rezultat: četvrtfinale 2020. godine

Najbolji strijelac reprezentacije: Aleksandar Frej 42 gola

Najviše nastupa: Granit Džaka 123. meča

Kapiten: Granit Džaka

Najveće zvijezde reprezentacije: Jan Zomer, Manuel Akanđi, Rikardo Rodrigez

EURO

ISTORIJAT REPREZENTACIJE NA PRVENSTVIMA

Malo koja reprezentacija je tako malerozna bila na žrijebu kvalifikacionih grupa za EURO kao Švajcarska kroz cijelu istoriji. Kako su redovno bivali u grupi sa velesilama (Francuska, Engleska, Njemačka…) na prvi EURO su se kvalifikovali tek 1996. godine (do tada su imali sedam nastupa na Svjetskim prvenstvima).

Na prvu pobjedu su čekali još duže – sve do 2008. godine. Baš te prestupne 2008. godine Švajcarska je zajedno sa Austrijom bila organizator šampionata. U prva dva meča grupe poražena je od Turske i Češke, da bi za kraj prvenstva u susretu bez ikakvog značaja savladala Portugal sa 2:0 golovima brata današnjeg selektora, Hakana Jakina.

EURO

Druga decenija ovoga vijeka je donijela i prvi plasman u nokaut fazu, tj osminufinala 2016. godine. U okviru iste zaustavila ih je Poljska poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca da bi 2021. godine otišli i korak dalje.

Švajcarska je savladala glavnog favorita i Svjetskog prvaka, Francusku, u susretu koji je ocjenjen kao najbolji na cijelom prvenstvu! Nakon 120 minuta igre rezultat je bio 3:3, a poslije penal serije “satdžije” su prošle dalje jer su slavile sa 5:4 jer zadnji penal nije iskoristio Kilijan Mbape!

U četvrtfinalu ih je čekala još jedna evropska fudbalska velesila, Španija, koja ih je upravo poslije jedanaesteraca eliminisala, ali je Švajcarska svakako ostvarila svoj zacrtani cilj.

ZANIMLJIVOSTI

Široj javnosti ogroman animozitet stvorili su Granit Džaka i Džedad Šaćiri još od 2018. godine, a isti se samo produbio poslije zadnjeg Mundijala u Kataru.

Švajcarska je prava multinacionalna reprezentacija jer se u njoj pored dvojice spomenutih albanaca nalaze još: Rikardo Rodrigez, Manuel Akanđi, Noa Okafor, Bećir Omeragić, Ruben Vargas, a selektor je Murat Jakin (tursko porijeklo).

SATNICA NA OVOGODIŠNJEM ŠAMPIONATU

15. jun – Švajcarska : Mađarska, 15:00h

19. jun – Švajcarska : Škotska, 21:00h

23. jun – Švajcarska : Njemačka, 21:00h

Sve kvote na prolazak Švajcarske i konačan plasman možete naći u Meridian sportskim kladionicama.

Pročitajte još: Mađarska – Kvalitet je tu, Soboslaj udarna igla