NBA dobija 76 milijardi dolara za prava na prenos utakmica

NBA je blizu dogovora o prodaji televizijskih prava NBC-u, ESPN-u i Amazonu za iznos od 76 milijardi dolara na period od 11 godina.

Komercijalna moć, kvalitet i interesovanje koje NBA liga generiše širom svijeta odavno ju je već postavilo miljama ispred svih ostalih košarkaških takmičenja.

Ipak, novac koji bi po novom ugovoru o ustupanju prava za prenos trebalo da potpiše predstavlja novu dimenziju čak i za standardne najjače lige svijeta.

Prema detaljima sporazuma, NBC će godišnje plaćati 2,5 milijarde dolara godišnje u zamjenu za pravo na prenos 100 utakmica u sezoni, polovina istih će biti strimovana na “Peacock” onlajn platformi.

Kompanija Dizni u čijem vlasništvu ESPN plaćate 2,6 milijardi dolara i imaće pravo na prenos NBA finala, ali i manje utakmica u sezoni. To bi trebalo da nadomjeste prilikom da strimuju mečeve na novoj video platformi koja bi trebalo da zaživi naredne godine.

Amazon bi trebalo da izdvoji 1,8 milijardi dolara i dobiće pravo na prenos NBA kupa, kao i utakmica plej-ina, i jedan dio duela u finalima konferencije, u dogovoru sa partnerima.

Ugovor tri giganta i NBA liga trebalo bi da uključi i prava na prenos utakmica WNBA.

Kad se sve sabere NBA bi godišnje trebalo da inkasira oko 7 milijardi od prava na prenos, što je 2,5 puta više nego sada.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.