NBA MIJENJA PRAVILA: Novi uslovi za MVP nagradu, više novca, Evroligaški format takmičenja

NBA liga i unija igrača dogovorili su se oko novog kolektivnog ugovora koji će važiti u narednih sedam godina.

Dogovor još uvijek nije konačan, ali se pretpostavlja da će startovati već od sljedeće sezone, a sve će biti ozvaničeno u narednih nekoliko sedmica.

Što se tiče novca, NBA lige želi da ‘ohrabri’ timove da uđu u porez na luksuz i rade stvari kao Voriorsi i Klipersi, tj. da njihovi timovi budu konstantno kompetentni.

Ono što je glavno za ovo pravilo je što će omogućiti velikim timovima da kada uđu u takav tip poreza, neće smjeti da trejduju pikove prve runde sedam godina unaprijed i neće moći da daju novac u trejdu ili potpisuju nedavno otpuštene igrače.

Ono što će igrači dobiti jeste prilika da investiraju u NBA i WNBA klubove, tj. da postanu dioničari, a moći će i da budu investitori u kompanije kanabisa, sportska klađenja i ostalo.

Dogovoreno je da timovi mogu potpisati igrače koje već imaju u timu se više novca nego ranije i to je 120%, što će radovati ekipe poput Bostona koji bi sigurno željeli da zadrže Brauna ukoliko obezbijede finansije za njegov ugovor.

Kada je u pitanju MVP priznanje, igrači će morati da odigraju  najmanje 65 utakmica u sezoni kako bi uopšte bili kandidati za tu individualnu nagradu.

NBA Kup o kome se već duže vrijeme govori takođe je planiran za sljedeću sezonu, ali još nije potvrđen. Ideja je da se igra tako da osam ekipa prođe u završni dio gdje neće biti plejof sistema već jedan eliminacioni meč, a potom i Fajnal for koji bi se igrao na neutralnom terenu kao i u Evroligi.

Ono što će radovati mnoge jeste kriterijum za idealne NBA timove na kraju sezone neće biti određen po pozicijama već će najboljih pet igrača biti u istoj petorci ukoliko to zaslužuju.

Na primjer, prošle godine Embid je bio MVP kandidat a nije završio u idealnoj petorci jer je Nikola Jokić bio na poziciji centra, pa bi ove sezone mogla da bude obrnuta situacija.