U FOKUSU: Afrika dobija novog fudbalskog vladara (VIDEO)

Novog fudbalskog vladara Afrika će dobiti večeras, a u borbi za titulu u Abidžanu će se od 21 sat boriti domaćin turnira – Obala Slonovače i Nigerija.

“Slonovi” će u svom petom finalu pokušati da stignu do treće titule kontinentalnog prvaka, dok “super orlovi” ciljaju ćetvrtu titulu u svom osmom finalu u istoriji.

TRNOVIT PUT “SLONOVA” DO FINALA

S obzirom da je dodijeljena organizacija 34. izdanja Afričkog kupa nacija, “slonovi” su i uoči prvenstva bili jedan od favorita za titulu.

Plasman u finale domaćina turnira i ne čudi, ali način na kojim su “slonovi” stigli do istog je zaista nevjerovatan.

Imala je Obala Slonovače idealnu grupu, u kojoj je upravo Nigerija bila glavni konkurent za prvo mjesto, a pobjeda nad Gvinejom Bisao (2:0), najavila je dobar turnir za domaću selekciju.

Ipak, u druom kolu uslijedio je poraz od “super orlova”, a onda i debakl u meču protiv Ekvatorijalne Gvineje (4:0).

Za plasman u nokaut fazu trebalo je “slonovima” da se posloži mnogo drugih rezultata, a to se i dogodilo. Prethodno treba napomenuti da je Savez odlučio da smijeni selektora Žana Luja Gasea, usred turnira, a na njegovo mjesto postavio Emersa Faea.

Obala Slonovače je potom, od ivice eliminacije stigla do pobjede nad Senegalom (nakon penala), a “slonovi” su se izvukli i protiv Malija pošto su u 90. izborili produžetke, a u 122. plasman u polufinalu.

Na posljednjem stepeniku uoči finala, Obala Slonovače je bila bolja od DR Konga, golom sjajnog Sebastijana Alera.

NIGERIJA ČVRSTOM ODBRANOM KRČILA PUT KA FINALU

Za razliku od svog protivnika u finalu, Nigerija je u sjajnom ritmu igrala gotovo čitav turnir.

Iako je na startu odigrala 1:1 protiv Ekvatorijalne Gvineje, nakon toga je uslijedila serija od četir gola u kojem “super orlovi” nijesu primili gol.

Redom su padali “slonovi” (1:0), Gvineja Bisao (1:0), Kamerun (2:0) i Angola (1:0).

Problema je bilo u polufinalu, ali su Nigerijci na penale uspjeli da arhiviraju i Južnu Afriku.

OSMI MEĐUSOBNI DUEL NA AFRIČKOM KUPU NACIJA

Večerašnje finale u Abidžanu biće osmi međusobni duel dvije reprezentacije na kontinentalnim prvenstvima, a Nigerijci su uspješniji.

“Orlovi” su bili bolji u četiri navrata – u grupnoj fazi na šampionatu 1990. godine, potom i u polufinalu četiri godine kasnije, te u četvrtfinalu 2013. godine, uz pobjedu na ovogodišnjem turniru, u grupunoj fazi.

Obala Slonovače radovala se dva puta – u polufinalu 2006. i grupnoj fazi dvije godine kasnije.

Jedini remi na viđen je davne 1980. godine u grupnoj fazi.