"Đuzepe Meaca" odlazi u istoriju

Čuveni stadion “Đuzepe Meaca”, odnosno San Siro u Milanu biće srušen. Fudbalski klubovi Inter i Milan imaju namjeru da naprave novi stadion zs svoje potrebe i nakon njegove izgradnje, “Đuzepe Meaca” više neće imati funciju.

Italijansko ministarstvo kulture donijelo je zaključak da stadion ne predstavlja kulturološku vrijednost i da ne postoji osnov za zabranu rušenja. Stadion je izgrađen prije II Svjetskog rata, 1926. godine i od tada je više puta renoviran, poslednji put 2016.

Sadašnje ime dobio je 1979. godine u čast legendarnom italijanskom fudbaleru, preminulom te godine, koji je u karijeri igrao za oba milanska kluba. Đuzepe Meaca ostao je upamćen kao jedan od najboljih napadača na svijetu, u periodu između dva rata.

Na stadionu, čiji je kapacitet 75.923 sjedišta, odigrani su brojni mečevi koji su ušli u istoriju fudbalske igre. Gledaoci su imali priliku da vide svjetska i evropska prvenstva, kao i četiri finala Lige šampiona.

Za mjesto nove kuće fudbala millanskih klubova obezbijeđeno je zemljište udaljeno stotinjak metara od sadašnjeg stadiona. Predviđeno je da kapacitet novog sportskog kompleksa bude 60.000 mjesta. U izgradnju novog stadiona biće uloženo 1,2 milijarde eura.

Fudbalski klubovi Inter i Milan nisu jedini koji dijele stadion. U Italiji pored milanskih klubova to čine, između ostalih, Roma i Lacio, Sampdorija i Đenova.

6 Komentara

  Zao m8 je sto ce srusiti ovaj stadion ali ne sumljsm da ce napraviti bolji i ljepsi.

  Kao da nisu imali drugog mjesta da sagrade stadion , nego ruše istoriju

  Sa većeg na manji stadion, zar nisu mogli da renoviraju San Siro?

  Mozda nema ,kako kazu kulturolosku vrijednost,ali svako ko prati fudbal a dodje u Milano zeli posjetiti taj stadion..ne bi trebalo da se rusi ,ima taj stadion vrijednost itekakvu ..

  Steta ako ga sruse..

  Bice to veliki projekat za grad Milano,naravno da sam za to da se napravi novi ipak je taj star masu godina….

Komentarisanje nije dozvoljeno.