Brano Božović za Meridian Sport: Odgovornost nije samo na selektoru!

Ljubitelji rukometa u Crnoj Gori razočarani su igrom “lavova” u posljednjih godinu dana, a kompletna situacija dobila ja kulminaciju kada su izabranici Vlada Šole poraženi od Italije, u oba meča za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Time će biti prekinut kontinuitet učešća naših rukometaša na velikim takmičenjima, a Brano Božović, selektor kadetske reprezentacije Crne Gore i dio stručnog štaba u selekciji koju je predvodio Zoran Roganović, ali i otac našeg “lava” Miloša Božovića, podijelio je svoje mišljenje o aktuelnoj temi sa ekipom Meridian Sporta.

“Šteta što je prekinut kontinuitet takmičenja na velikim prvenstvima. Da smo u baražu mogli da biramo protivnika vjerovatno bi opet Italiju izabrali. Svako veliko prvenstvo je i velika šansa za našu reprezentaciju da što boljim plasmanima omogućimo što bolji rejting, a šta znači za naše igrače pojaviti se na velikoj sceni svi dobro znamo. Tu smo gdje smo , valjda ćemo izvući neke pouke iz svega ovoga”, rekao je na početku Božović.

Rukometni savez Crne Gore, ali i igrači i navijači, nadali su se da će našoj selekciji pripasti specijalna pozivnica, ali je, osim SAD-u, ona otišla Švajcarskoj, a stiče se utisak da sportski faktori u ovom slučaju nisu presudili.

“Pa ako govorimo o postignutim rezultatima mi smo bili u prednosti u odnosu na ostale reprezentacije koje su konkurisale za specijalnu pozivnicu, ali kao što smo pročitali Amerika je dobila prednost zato što je domaćin Olimpijskih igara za četiri godine, a Švajcarska iz finansijskih razloga, što moramo razumjeti i prihvatiti”, poručuje crnogorski rukometni stručnjak.

U konačnom, rukometaši neće na Svjetsko prvenstvo, a rukometašice na Olimpijske igre, a mi smo pitali – čija je ovo odgovornost?

“Kada pričamo o odgovornosti ta riječ je davno kod nas izgubila na značaju. Po meni kod postavljanja ciljeva takmičenja mora da stoji iza svega odgovornost i glasno i jasno odmah reći ko je za šta odgovoran.”

Dolazak Vlada Šole za selektora iznenadio je veći dio sportske javnosti, a nakon Evropskog prvenstva u Minhenu prilično je bilo jasno da i nije dorastao zadatku, ali mu je produžen ugovor.

“Sami dolazak Vlada Šole za selektora me donekle iznenadio, jer on do tada u svojoj karijeri nije vodio samostalno niti jednu reprezentaciju. U potpunosti se slažem da je posle Evropskog prvenstva u Minhenu trebalo dobro razmisliti i njemu se zahvaliti jer nije ispunio cilj. Pod tim okolnostima produžiti njemu ugovor bi po meni značilo da još neko ulazi u zonu odgovornosti osim samog selektora”, kaže Božović.

Mnogim rukometašima se nije dopao Šolin pristup, a neki su i javno iznijeli svoje stavove.

Božo Anđelić je izjavio da “ne želi da sarađuje sa osobom koja nema autoritet, a ni karakter”, dok je Miloš Božović zaključio da “saradnja sa selektorom nije bila na nivou kao sa prošlima”, a mi se pitamo da li je to trebao biti alarm Rukometnom savezu Crne Gore.

“Naravno da je trebao biti alarm. Čim su se te situacije ponavljale znači nešto se čudno dešava unutar reprezentacije. Neko je te momke trebao saslušati. Svi oni su sjajni momci i prije svega ljudi, prave patriote koje dolaze bez ikakve naknade da igraju za svoju reprezentaciju rizikujući nekad i svoje karijere i eto samo iz tog razloga neko se morao uključiti, saslušati ih i pomoći u rješavanje problema”, kaže Božović za Meridian Sport.

Brano Božović

Pitali smo ga i zašto je napustio selekciju kada je Zoran Roganović podnio ostavku.

“Bio sam dio tog sjajnog tima, i pošto je Zoran podnio ostavku nije bilo na meni da se namećem, a ni moje moralne osobine mi to nijesu dozvoljavale. Jednostavno ni mene više nije bilo tu, došao je novi selektor sa svojim stručnim štabom”

Božović je prokomentarisao i generalno situaciju u crnogorskom rukometu.

“Nedostatak finansijskih sredstava je glavni razlog gašenja rukometa u nekadašnjim rukometnim centrima, a drugi razlog je nedostatak vizije o razvoju rukometa. Sve je manje pravih entuzijasta uopšte u sportu, u nekim centrima i sama politika bira rukovodeći kadar, a kada se tako radi neminovno je da se dešava ovo što nam se dešava. U potpunosti mogu reći da imam kredibilitet i da mogu da pomenem i nedostatak kvalitetnog stručnog kadra, ambicioznih trenera, koji su žila kucavica svakog sportskog kolektiva. Nadam se da će se greške ispraviti i da će rukomet ostati sport broj jedan u Crnoj Gori”, rekao je Brano i nastavio:

“Kada govorimo o klupskom rukometu posljednjih nekoliko godina se za naslov prvaka države bore dvije do tri ekipe, što je vrlo malo. Kao što sam rekao nedostatak finansijskih sredstava uslovljava klubove da se oslonjaju na svoj igrački kadar, mladi kvalitetni igrači nam rano odlaze u inostranstvo i to nam dodatno slabi naše prvensto. Moramo se svi boriti da se klubovi kako-tako prijave na Evropska takmičenjia, pa i da igraju samo dvije utakmice i to je nešto.”

Brano Božović

Brano Božović uspješno vodi kadetsku reprezentaciju Crne Gore, te najbolje zna kako naša zemlja raspolaže mladim kadrovima, a mi smo ga pitali kakva je budućnost seniorske selekcije, ako se osvrnemo na kvalitet mlađih selekcija.

“Što se tiče mlađih selekcija još kaskamo za Evropom i ako smo od prije dvije godine redovni učesnici velikih tamičenja. Kalendar aktivnosti se mora praviti godinu dana unaprijed i jednostavno mora da važi za sve mlađe selekcije. Crna Gora je pravi rasadnik talenata i ja mislim da sa sistematskim i planskim radom možemo doći do kontinuiteta. Mišljenja sam da ne treba da brinemo za budućnost crnogorskog rukometa.”

Nakon ostavke Vlada Šole mnogo se spekuliše o njegovom nasljedniku, a Slavko Goluža je prvi pik Saveza, a Božović je prokomentarisao i tu ideju.

“Najgore je kada se učimo na svojim greškama, tako da ovoga puta mislim da selektora treba tražiti u Crnoj Gori, jer se pokazalo da su nam ti treneri donosili najviše radosti. Ljudi iz Saveza moraju imati viziju i ako nekome treba da se da šansa, po mom mišljenju bi najbolje bilo da to bude crnogorski trener.”

Brano Božović

Božović vjerovatno najbolje poznaje “lavove”, pratio ih je od njihovih početaka i priznaje da je na neki način očekivao poziv Saveza da preuzme naše rukometaše nakon odlaska Roganovića, ali…

“Istina je da poznajem najbolje ove momke i da sam kroz rad mlađih selekcija sarađivao sa svima njima. Nekako sam u podsvijesti i očekivao poziv nakon ostavke Zorana Roganovića, jer su ostale još dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a učešće je bilo već obezbijeđeno. Ali desilo se što se desilo i najžalije od svega mi je što smo neosvojivi hram Morače izgubili već na startu Šolinog ugovora”, rekao je Brano i dodao:

“Ja sam uvijek davao sve od sebe tokom mojih aktivnosti u reprezentaciji i taj moj rad se nije samo zasnivao na rukometnoj edukaciji igrača već je to bio puno širi spektar mojih aktivnosti. Ali o sebi ne bih ja pričao…neka pričaju rezultati. Biti trener reprezentacije je čast i privilegija”, zaključio je Brano Božović za Meridian Sport.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.

4 Komentara

  Ja uvijek najvecu krivicu pripisem selektorima. Ipak oni vode glavnu rijec.

  Odgovori

  Oni uvijek izvuku deblji kraj. Ali meni je to u neku ruku i okej.

  Odgovori

  Slazem se sa njim

  Odgovori

  Pi meni jeste sve krece od selektora

  Odgovori

Postavi odgovor