Varagić za Meridian sport: Powerlifting sve popularniji, za dobre rezultate neophodna velika odricanja

Na crnogorskoj sportskoj mapi u posljednje vrijeme sve više prostora ima za powerlifting.

Rezultati reprezentacije na takmičenjima širom Evrope govore da je ovaj sport u Crnoj Gori u ekspanziji, a jedan od onih koji donosi medalje našoj selekciji je i Marko Varagić.

“Powerlifting iz godine u godinu sve više postaje popularan i prepoznat kod nas u Crnoj Gori. I moram naglasiti da smo za to prvenstveno zaslužni mi takmičari koji promovišemo ovaj sport i postižemo sve bolje i bolje rezultate, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. I naravno da to ne bismo mogli da nemamo veliku podršku Saveza koji stoji iza nas” ,rekao je na početku razgovora za Meridian sport Marko Varagić, a onda se osvrnuo na svoje početke i najbolje rezultate.

“Powerliftingom se bavim od 2016. godine. Najbolji rezultat sam ostvario prosle godine odnosno 2023. na turniru održanom u Tivtu 950kg u totalu – čucanj 350kg, banch press 220 kilograma i mrtvo dizanje 380 kilograma. Ovo je ujedno i apsolutno najbolji rezultat u Crnoj Gori, kao i drugi najbolju rezultat na Balkanu”.

Priprema za neko takmičenje u powerliftingu iziskuje mnogo vremena, a za dobar rezultat je potrebna velika posvećenost.

“Ukoliko takmičar želi da bude spreman za bilo koje takmičenje smatram da mora nekoliko mjeseci jakih priprema da ima i naravno da bude fokusiran na ciljeve koje želi da postigne. Mora se dati 101% na svakom treningu kako bi se ostvarili željeni rezultati”, objasnio je Varagić.

Sam pripremni period za takmičenje za, kako kaže Varagić, “konstantno nadmašivanje fizičkih i mentalnih granica”.

“Upravo to je neophodno na svakom treningu. A to je manje više kao i u svakom drugom sportu. Konkretno u mom slučaju to su tri jaka treninga nedjeljno u koja obuhvatam sve tri takmičarske discipline, i gdje postepeno vremenom podižem kilažu da bih ostvario rezultat na samom takmičenju”, dodao je on.

Marko Varagić
Powerlifting savez

Za svaki vrhunski rezultat, u bilo kojem sportu, osim truda i posvećenosti neophodna su određena finansijska sredstav.

“Pripreme zaista koštaju mnogo. Jer ukoliko želite da napravite veliki rezultat neophodna je prije svega kvalitetna hrana. Zatim mora se uvijek biti u kalorijskom suficitu da bi imali dovoljno energije. I naravno uz to su neophodni i dodaci ishrani kao i adekvatna suplementacija i vitamini, kao potpora jakim treninzima. I još nešto je takođe veoma bitno – san. Moramo imati 7-9 sati kvalitetnog odmora”, naglasio je Varagić.

On smatra da su uslovi za treniranje dosta dobri i da mogu odgovoriti zahtjevima svakog takmičenja.

“Smatram da imamo sve što je potrebno da bi jedan takmičar napredovao. Svaka teretana ima uslove koji odgovaraju jednom kako prosječnom tako i jačem takmičaru.”

Crnogorsku powerlifting reprezentaciju u oktobru čeka Svjetsko prvenstvo u Slovačkoj, što je svakao prvi veliki izazov.

“Što se tiče planova za dalje, sljedeće je takmičenje Svjetsko prvenstvo u oktobru ove godine koje će biti održano u slovačkoj Trnavi. Spremam se, nadam se i vjerujem da ću osvojiti jednu od medalja“, zaključio je Marko Varagić.

Podsjetimo, Varagić je 2023. godine proglašen za najboljeg crnogorskog pauerliftera u izboru Powerlfitng saveza Crne Gore.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.

4 Komentara

  U poslednje vrijeme sve se više priča o ovom

  Odgovori

  Trebaće dosta vremena da ovaj sport zaživi kod nas

  Odgovori

  Svakj novi sport dobro dodje kad tad ce zazivjeti

  Odgovori

  I treba…Samo ne treba odustajati

  Odgovori

Postavi odgovor