Pariz 1924 - Leteći Finci, dva zlata za Jugoslaviju i "drugo otkriće Amerike"

Olimpijske igre će se nakon 100 godine ponovo održati u Parizu, a olimpijski plamen će po šesti po obasjati “grad svjetlosti”.

Tada osme Olimpijske igre održane 1924. godine pamte se i kao i posljednje za vrijeme dok je predsjednik MOK-a bio Pjer de Kuberten.

Kao prateća ovim igrama održana je i ‘Međunarodna nedjelja zimskih sportova’, od 25. januara do 5. februara 1924. godine, koju je MOK kasnije označio kao prve Zimske olimpijske igre održane u Šamponiju, u Francskoj.

Na ovim igrama kao dionica maratonske trke odabrana je distanca 42 kilometara i 195 m, koja je se trčala i u Londonu 1908. godine, a od ovih Igara postala standardna dužina svih maratona.

Registrujte se uz promo kod SPORT, preuzmite bonus i kladite se na najbolju sportsku ponudu klikom OVDJE.

FINCI DRŽALI ČAS ATLETIKE

Od takmičara poseban utisak ostavili su atletičari iz Finske koji su se takmičili na srednjim i dugim stazama.

Pavo Nurmi je prvi sportista kome je za života podignut spomenik, a na ovim Igrama finski dugoprugaš je pobijedio na trkama u 1 500 i 5 000 m, koje su održane u razmaku od svega jednog sata, dok je u kros trci završio iz zemljaka Nurmija.

Zlatnu medalju na maratonskoj trci osvojio je Finac, Albin Stenros, dok je njihov tim (Nurmi i Ritolo) pobijedio u ekipnim trkama na 3 000 metara i na kros trci.

Ova sjajna generacija trkača kasnije je ostala upamćena pod nazivom ‘leteći Finci’.

Zapažen učinak imao je i američki plivač, rođen u Banatu, Džoni Vajsmiler sa tri zlatne medalje, kojima je dodao i bronzu u vaterpolu.

Kasnije je uspješnu karijeru napravio i kao glumac.

Takođe tu su i tri zlatne medalje mačevaoca Rogera Dukreta iz Francuske.

DVA ZLATA ZA LEONA ŠTUKELJA

Jugoslaviju su u Parizu predstavljala 42 takmičara, od kojih su svi bili muškarci u osam sportova i umjetničkim takmičenjima.

Ekipa Jugoslavije je na ovim igrama osvojila prve olimpijske medalje i to obje zlatne.

Osvojio ih je gimnastičar Leon Štukelj u disciplinama vježbanju na vratilu i gimnastičkom višeboju.

Sa ove dvije medalje Jugoslavija je u ukupnom plasmanu zauzela 14. mjesto u konkurenciji 44 zemlje učesnice.

FUDBALERI URUGVAJA KAO “DRUGO OTKRIĆE AMERIKE”

Poseban utisak ostavili su i fudbaleri Urugvaja koji su bili nedodirljivi na ovom takmičenju i pobjedom u finalu nad Švajcarskom rezultatom 3:0 osvojili zlatnu medalju.

Njihov uspjeh subjektivno je “kao drugo otkriće Amerike” opisao urugvajski novinar Eduardo Galeno.

Kako se navodi bio je to fudbal kakav do tada nije viđen u Evropi, a legendarni Francuz Gabrijel Ano koji je 30 godina kasnije osvojio Kup šampiona, uporedio ih je sa „čistokrvnim pastuvima“ pored kojih su svi drugi izgledali kao „seoske rage“.

Nakon 100 godina ponovo nas čekaju Olimpijske igre u Parizu koji će kao novinu imati i novi sport – brejkdens.

Crnu Goru će za sada ove godine u Parizu predstavljati sedam učesnika: atletičar Darko Pešić jedriličar Milivoje Dukić, muška vaterpolo reprezentacija, bokserka Bojana Gojković, teniserka Danka Kovinić, plivačica Jovana Kuljača i mladi plivač Miloš Milenković.

Pročitajte i ovo: Vodeni sportovi – dio Igara u kojem publika uživa