GRUPA B: Oslabljena Srbija cilja makar četvrtfinale; Saletovi kinezi, te senzacija od Južnog Sudana

Javnost u Srbiji, ali i regionu je i ovoga ljeta prebrojavala sve moguće otkaze, međutim uprkos izostanku dobrog broja glavnih igrača “orlovi” se nadaju da mogu doći do medalje kao 1998. i 2017.godine.

Biće zanimljiv i prvi susret Saleta Đorđevića sa Srbijom, ali ovoga puta sa suprotne strane, tj sa selektorske klupe Kine. Upravo je Đorđević na prošlom Mundobasketu bio selektor Srbije, a šampionat se održavao u najmnogoljudnijoj zemlji na planeti.

Portorikanci su konstantni učesnici Svjetskog košarkaškog prvenstva, a pojava Južnog Sudana smatra se jednom od najljepših sportskih priča 21. vijeka.

SRBIJA

Broj učešća na Svjetskim prvenstvima: 16

Najveći uspjeh: PRVACI (1970, 1978, 1990, 1998, 2002)

Zvijezde selekcije: Bogdan Bogdanović, Nikola Milutinov

Kapiten: Bogdan Bogdanović (31 godina)

Prosjek godina: 26,8

“Zemlja košarke” na ovaj Svjetski šampionat odlazi bez pompe, naboja, a o ambicijama i mogućnostima “orlova” se ili ne priča uopšte ili se ide u potpuno drugu krajnost – osvojiti medalju!

Sve je uzdrmala činjenica da Nikola Jokić, novi šampion NBA lige, neće moći da pomogne reprezentaciji, a na to se nadovezala i gomila otkaza drugih važnih igrača (Micića, Lučića, Kalinića) da bi zadnji u nizu otkazao i Nemanja Nedović koji se definitivno ne snalazi u sistemu Svetislava Pešića.

Ipak, Srbija ima kvalitet da se nađe makar u četvrtfinalu i da se primakne kvalifikacijama za Olimpijski košarkaški turnir u Parizu narednoga ljeta. U prilog tome ide i laka grupa u kojoj su “orlovi” smješteni, a ista se ukršta sa grupom A, gdje se nalaze njihovi dupli dužnici – italijani!

Međutim, lake grupe “orlovima” su se obile o glavu na zadnja dva šampionata. Na Evrobasketu u grupi su “pregaženi” svi protivnici (pet pobjeda iz isto toliko mečeva) da bi u osminifinala Italija poslala Srbiju kući sa sve Jokićem. Prije četiri godine slična situacija, s tim da je i u grupi prvi jači protivnik, Španija, lako savladala Srbiju koju je poslije Argentina, sa sve Jokićem i tada, poslala u razigravanje za peto mjesto.

Sve ispod učešća u četvrtfinalu bilo bi ravno katastrofi, ali će ovo biti prilika da se dokažu i nova lica kao što je mladi Nikola Jović, Filip Petrušev. Mnogo će zavisiti rezultat i od igre kapitena, Bogdana Bogdanovića, koji proslavlja 10 godina boravka u reprezentaciji. Za njega će ovo biti treći Mundobasket, a za sada ima srebrnu medalju iz 2014. godine.

Srbija je kao uz selekciju SAD-a najtrofejnija selekcija pošto je čak pet puta osvajala titulu prvaka svijeta (naslijedila medalje, uspjehe i rezultate svih bivših državnih zajednica), ali u zadnje dvije godine takmičenja završava mnogo ranije.

bogdan bogdanović

PORTORIKO

Broj učešća na Svjetskim prvenstvima: 14

Najveći uspjeh: 4. mjesto (1990.)

Zvijezde selekcije: Džordan Hauard

Kapiten: Viktor Ford (28 godina)

Prosjek godina: 27,5

Reprezentacija koja nikome nije bila poželjna kako na Svjetskom tako i na Olimpijskom košarkaškom turniru, ali zadnjih nekoliko godina Portoriko je samo blijeda sijenka selekcije koja je kroz svoju istoriju znala da pobjedi Jugoslaviju (dva puta), pa čak i selekciju Sjedinjenih Američkih Država.

Ponovo su u grupi sa Srbijom kao i 2019. godiine, a sudeći i po prijateljskoj utakmici u Areni, ishod će biti sličan, ako ne i identičan onom iz 2019. godine kada su izabranici, tada, Saše Đorđevića slavili sa 90:47.

Portoriko kao da nema defanzivu. Slabo kontrolišu skok i teško dolaze do lakih poena. Oslanjaju se na šut svojih glavnih igrača i ako ih on bude služio mogu se nadati makar nekoj pobjedi.

bogdan bogdanović

JUŽNI SUDAN

Broj učešća na Svjetskim prvenstvima: debitanti

Najveći uspjeh: 

Zvijezde selekcije: Venijem Gebrijel

Kapiten: Venijem Gebrijel (26 godina)

Prosjek godina: 26,9

Neće postojati ljubitelj košarke koji neće navijati za Južni Sudan na ovom Svjetskom prvenstvu. Zemlja koja je svoju prvu međunarodnu utakmicu odigrala 2017. godine, a na nekom takmičenju debitovala je 2021. Zbog građanskog rata i konstantne destabilizacije i ovoga puta su cijele kvalifikacije odigrali na tuđim teritorijama, konkretno, Egiptu.

O ovoj selekciji, istoriji, igračima te načinu kako se tim sakuplja pisali smo opširno u našoj kolumni marta mjeseca, kada je postalo poznato da će ova najmlađa selekcija svijeta zaigrati kraljem ljeta na planetarnoj smotri.

bogdan bogdanović

KINA

Broj učešća na Svjetskim prvenstvima: 10

Najveći uspjeh: 9. mjesto (1994. godine)

Zvijezde selekcije: Žang Ći, Li Ćuangćin

Kapiten: Đao Živej (27 godina)

Prosjek godina: 26,9

Svaki Kinez sanja da postane Jao Ming, ali pravog nasljednika najboljeg kineskog košarkaša svih vremena još uvijek nismo dobili. Međutim, za istim se intenzivno traga.

Aleksandar Saša Đorđević već ima mladića (21. godina) koji visinom neodoljivo podsjeća na čuvenog superstara Hjustona, a to je Li Ćuangćin visok čak 226cm. Pored njega prva zvijezda tima, Žang Ći, ima 216cm, a takođe je i igrao za Hjuston u sezoni 2017/18. (i oni su se nadali da su pronašli novog Jao Minga).

Uprkos jakoj ligi, uigranosti skoro cijelog sastava, Kina nema više primat ni na svom kontinentu, pošto Azijsko košarkaško prvenstvo dominantno osvaja Australija, koja se iz grupe Okeanije davno prebacila na Azijski kontinent (kao i u drugi sportovima).

Zanimljiva je i činjenica da je Kina bila prinuđena na naturalizuje jednog igrača iako ima preko 180 miliona registrovanih košarkaša. Kajl Anderson, košarkaš Minesote, postao je reprezentativac Kine, ali njega ipak nema na spisku putnika.

Kina šampionat otvara duelom sa Srbijom, a iste selekcije će odigrati i prijateljsku utakmicu 20. avgusta što će biti prvi put da se Saša Đorđević našao sa druge strane zapisničkog stola.

bogdan bogdanović

2 Komentara

    Vidjecemo, nista nije nemoguce.

    Oni igraju srcem… I daće sve od sebe…

Komentarisanje nije dozvoljeno.